Медицинските сестри отново на протест

Продължават да настояват за по-високи заплати, разграничиха от собствената си съсловна организация и предупредиха, че ги притискат да не излизат на улицата

1113
сестрите

Медицинските сестри излязоха днес на третия си национален протест. Освен искането за по-високи заплати, този път фокусът на недоволството им беше насочено към опитите да бъдат притиснати да не излизат на улицата.

Професионалисти по здравни грижи от десетки градове на страната обаче излязоха на протест, за да защитят позициите си за по-добро заплащане и достойни условия на труд. Припомняме, те настояват за 1120 лева стартова основна заплата, но в колективния трудов договор са записани 900 лева, макар и те на много места да не са достигнати.

Сестрите се обявиха и срещу ръководството на собствената си съсловна организация. Протестиращите изпратиха декларация за разграничаване от действията на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и синдикатите.

„Заявяваме, че водените протести и преговори се провеждат без участието на БАПЗГ и синдикатите и категоричното се разграничаваме от действията и позицията на БАПЗГ. На протестите ясно сме заявили, че сваляме доверието си от УС на БАПЗГ като защитник на правата на медицинските специалисти. Организацията, която се смята за легитимна да представлява съсловията ни се опитва да се включи с действия, които не са съгласувани с Координационния комитет на протеста. БАПЗГ в различни градове на страната, чрез регионалните си структури въвежда подписка в подкрепа на протеста, която да внесе в Министерски съвет и МЗ. С този акт БАПЗГ отново заблуждава медицинските специалисти и обществеността и институциите че имат отношение към проблемите в различните професионални съсловния и е опит отново да се намеси в преговорите по исканията поставени на протестите ни.  За нас това са сигнали за задкулисни преговори и корупционни механизми, на които категорично се противопоставяме. Заявяваме категорично, че няма да участваме в разговори и срещи, в които има представители на посочената организация. Настояваме за внасяне на предложение за промяна в Закона за съсловните организации и признаването на самостоятелни и независими професионално-съсловни организации на Сестри, Акушерки, Фелдшери/Лекарски асистенти и Кинезитерапевти и рехабилитатори“, се казва в декларацията.

СПОДЕЛИ