Представиха нови независими изследвания на бездимни продукти и е-цигари

Всички те имат за цел да помогнат на пушачите да направят по-добър избор, ръководейки се от сравнителното намаляване в излагането на риск след преминаване към тютюневи продукти с нагряване

768
цигари

Агенцията по обществено здраве в Англия публикува нови доказателства за електронните цигари.  Докладът е с фокус върху най-новата налична информация относно мащаба на разпространение на продуктите в Обединеното кралство и как се използват. Сред пълнолетното население между 14,9% и 18,5% от настоящите пушачи употребяват електронни цигари, между 10,3% и 11,3% от бившите пушачи и между 0,4% и 0,8% от непушачите във Великобритания са употребявали е-цигари в периода 2017-2018 г. Според доклада, сред младите хора експериментирането с е-цигари се увеличава през последните години, докато пушенето на цигари остава на ниски нива. Експерите на Агенцията по Обществено здраве са категорични, че електронните цигари, в съчетание с подкрепа за отказване от пушенето, трябва да бъде препоръчителният вариант за всички пушачи, което е свързано с предишния доклад на агенцията, публикуван миналата година.

Потвръдено е чрез измерване на дъха на потребителите, че в бездимните продукти няма горене

Категорично е установено, че много от вредните химикали в цигарения дим се получават от горенето на тютюна. Изследователи в Италия са предприели проучване дали електронагреваемите тютюневи изделия (ЕНТИ) горят тютюна и са сравнили нивата на излагане на СО с тези на цигарите, защото „Пушачите ще могат да направят по-добър избор, ако се ръководят от независими изследвания на сравнителното намаляване в излагането на риск след преминаване към тютюневи продукти с нагряване.“  Проведено е малко проучване на случаен принцип с 12 здрави пушачи с измерване на издишвания въглероден монооксид (еСО)  след употреба на ЕНТИ или друг тютюнев продукт с нагряване.  еСО е измерен като индикатор за това дали тютюна в тези продукти гори или не, защото завишените му нива биха означавали горене. Според авторите, няма статистически значимо увеличение на нивото на еСО при никой от участниците след употребата на който и да е от продуктите.

Бездимен продукт спрямо вейпинг или пушене след 12 часа въздържане от пушене

Изследователи от университета в Лювен и университета Томас Мор в Белгия проведоха проучване  за сравняване на бездимен продукт с е-цигари и нормални цигари с две цели: измерване на нивата на еСО преди и след употреба на продуктите и за определяне на потенциала на всеки продукт да отговори на нуждите на потребителите, след като са се въздържали от пушене за едно денонощие. Резултатите на 30 участника отговарят на очакванията, като показват, че цигарите в най-голяма степен задоволяват желанието, успокояват симптомите на въздържанието и субективната оценка, следвани от бездимните устройства и е-цигари. Авторите стигат до заключението, че бездимните устройства могат да задоволят желанието за пушене без силното въздействие на еСО нива, което пушенето на цигари предизвиква. Те установяват също, че потребителите, за които тютюневите изделия с нагряване и е-цигарите са новост, демонстрират предпочитания към бездимните продукти пред подложените на тест е-цигари.

Ефект от нагретия тютюн и е-цигарите върху клетките на белите дробове

Изследователи от Сидни, Австралия неотдавна проучиха ефектите от ЕНТИ, е-цигари и цигари върху клетките на белите дробове.  Авторите установяват, че и трите категории продукти причиняват сходни вреди върху подложените на тест белодробни тъкани. Независими изследователи обаче се изказаха срещу тази статия в публичното пространство,  в това число коментар на доктор Ед Стивънс, старши изследовател от Университета Сейнт Ендрюс гласи: „Електронните цигари със сигурност не са безвредни, но заключението на авторите не съответства с повечето публикувани изследователски резултати, които показват, че вейпингът е значително по-безвреден от пушенето на цигари.“  Доктор Лион Шахаб, старши лектор в Епидемиология и обществено здраве на Лондонския университет също се изказа срещу публикацията с думите: „Твърдението, че е-цигарите (и устройствата за нагряване без горене) са толкова токсични, колкото и цигарите всъщност не е проверено в анализа и това го прави подвеждащо.“

Е-цигари, сравнени с никотин заместващи терапии

Нови изследвания са проведени във Великобритания, целящи проучване на е-цигари в сравнение с никотин заместващи терапии (НЗТ).  Това клинично изпитване включва 886 пълнолетни потребители, посещавали клиника за отказване от пушенето във Великобритания. Те са разделени на случаен принцип на такива, които ползват НЗТ и е-цигари. За съответната група са осигурени НЗТ за до 3 месеца. На групата ползваща е-цигари са раздадени първоначални комплекти заедно с 1 шише никотинова течност и им е препоръчано да си купуват следваща течност съобразно предпочитанията им за вкус и сила. И на двете групи е предоставена седмична подкрепа от специалисти за поне 4 седмици. Авторите, докладват, че групата с е-цигарите е по-склонна да се въздържа от цигари за цяла година (18% срещу 9,9%) и е-цигарите са оценени като по-надеждни за отказване, отколкото НЗТ.

СПОДЕЛИ