По-високи заплати за сестрите, ако се увеличат цените на пътеките

Заради лимити от НЗОК и финансовата конституция на министър Ананиев шефовете на областните болници не можели да изпълнят исканията за повече пари

2593
медицински сестри

Подкрепяме исканията на сестрите за по-високи заплати, но не можем да ги изпълним, заявиха от Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение. Директорите на здравните заведения обаче категорично отказват да носят вина за лошото финансово състояние на болниците. Според тях, наложените лимити от касата, ниските цени на клиничните пътеки и единния финансов стандарт за добро управление, по-известен като конституцията на министър Кирил Ананиев, не им позволява да увеличат заплатите както на сестрите, така и на лекарите.

Припомняме, специалистите по здравни грижи протестират от седмици и настояват за минимална основна заплата от 1120 лева, като дори заплашиха с ефективна стачка.

Публикуваме становището на сдружението на областните болници без редакторска намеса:

Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение/НСОМБАЛ/на свое редовно общо събрание, проведено на 21.03.2019 година, взе следните решения:

  1. Подкрепяме исканията на професионалистите по здравни грижи за увеличение на работните заплати, оценявайки важната им роля в лечебно диагностичния процес.
  2. Категорично заявяваме, че при сегашните правила на работа, определените лимити от НЗОК и обема на финансиране на дейности от МЗ, като изпълнителни директори на областни болници, спазвайки стандарта за финансово управление, няма възможност да изпълним исканията на медицинските специалисти в частта за трудовите възнаграждения.
  3. Ние виждаме възможност за увеличаване на работните заплати, само ако се увеличат цените на клиничните пътеки и ако се подобри финансирането на медицинските дейности, заплащани от Министерство на здравеопазването.
  4. Не приемаме да бъдем обвинявани и посочвани като единствените виновни за всички натрупани в годините проблеми в здравеопазването в резултат на непоследователни политики.

С това си изявление целим да бъде чута и гледната точка на изпълнителните директори, защото с мълчанието си се съгласяваме да бъдем сочени като единствена пречка за увеличение на заплатите на медицинските сестри и за всички неудачи в системата. Ще продължим диалога си и с медицинските специалисти и с ръководството на МЗ и ще се опитаме да защитаваме интересите на всички работещи в системата, защото добре осъзнаваме, че системата на здравеопазване не може да съществува без областните болници.

СПОДЕЛИ