106 чиновници ще следят болниците

МС прие устройствените правилници на МЗ и новата мегаагенция „Медицински надзор“, както и преминаването на фонда за лечение на деца към НЗОК

445
министри

106 чиновници ще работят в новата мегаагенция „Медицински надзор“ и ще следят работата на болниците. В структурата влизат ИА „Медицински одит“ и агенцията по трансплантации, реши кабинетът, който на днешното си заседание прие устройствените правилници на здравното министерство и на новата агенция. Целта на „Медицински надзор“ е да продължи да осъществява досегашните функции на преобразуваните агенции, но като се завиши контролът върху болниците. Засега обаче от МЗ не са обявили името на директора на важната агенция.

Промяната в устройствения правилник на ведомството пък привежда работата на министерството с регламента за защитата на личните данни и други нормативни актове. В структурата му се обособява звено „Сигурност на информацията и защита на данните“, създава се пилотно звено за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси в системата на здравеопазването и се създава самостоятелна дирекция „Електронно здравеопазване“.

Министерски съвет прие и постановлението за преминаването на фонда за лечение на деца към здравната каса. Така от 1 април дейността на фонда се поема от НЗОК, като се запазва бюджета от 12 млн. лева. Работата ще си запазят и служителите от специализираната администрация, единствено директорът ще е нов, тъй като д-р Георги Деянов е отказал да се прехвърли в НЗОК. Въпреки уверенията на властта и на ръководството на касата, че проблем с осигуряването на лечението на деца няма да има, родители и пациентски организации са притеснени дали новата структура ще е ефективна.

СПОДЕЛИ