Тестваха противозачатъчно хапче за мъже, оказа се ефикасно и безопасно

1-beta-MNTDC е модифицирана синтетична форма на тестостерона и намалява производството на сперма, без да пречи на либидото

454
противозачатъчно хапче

Американски учени, тестващи противозачатъчно хапче с група мъже, заявиха, че то е безопасно, понася се добре и ефектът от него е обратим, съобщиха в. „Дейли мейл“ и в. „Мирър“.

Това е второто обещаващо противозачатъчно хапче за мъже в процес на изпитания. Съществува и гел с такъв ефект, който също е във фазата на клинично проучване.

Специалистите от Биомедецинския изследователски институт в Лос Анджелис и Вашингтонския университет очакват да минат десетина години преди противозачатъчното хапче за мъже да излезе в продажба.  А към момента данните показват, че една трета от мъжете са склонни да пият противозачатъчно хапче, докато една четвърт от анкетираните са казали, че не биха го правили.

1-beta-MNTDC е модифицирана синтетична форма на тестостерона. То действа както върху мъжките хормони, така и върху прогестерона, който освен от женските яйчници, се освобождава и от мъжката ендокринна система за производство на тестостерон. Идеята е хапчето да намали производството на сперма в тестисите, но нивото на тестостерона в останалата част от организма да се запази.

„Резултатите ни показват, че хапчето намалява производството на сперма, като в същото време запазва либидото“, каза д-р Кристина Уанг, един от ръководителите на изследването.

В изпитанията са участвали 40 здрави мъже, като 10 от тях са получавали плацебо. Нивото на тестостерона на пилите хапчето спаднало значително, без видими странични ефекти. Липсата на силни странични ефекти се дължи на факта, че медикаментът имитира действието на тестостерона в останалата част от тялото, но не е достатъчен за производството му в тестисите.

Периодът на изследването – 28 дена, обаче е кратък за оптимален резултат. За да се отрази медикаментът върху производството на сперма, са необходими 60 до 90 дни. Предстоят по-дълги клинични изследвания.

СПОДЕЛИ