Петър Москов учредява нова дясна партия до дни

Името на формацията ще е КОД и може да участва още на евроизборите

499
Петър Москов
Д-р Петър Москов

Нова дясна партия с името „Консервативно обединение на десницата“ (КОД) ще стане факт съвсем скоро. Неин основен учредител и идеолог ще бъде бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов, съобщи Клуб Z, позовавайки се на свои източници. Пред Скенер.нюз Москов потвърди информацията.

Очаква се учредяването на формацията да бъде обявено до дни. Освен д-р Москов в КОД ще участват и негови сподвижници от предишната партия, в която бе той – ДСБ. Сред тях е Ралица Кирилова, която преди две години беше и кандидат за председател на ДСБ, но битката за лидерския пост тогава спечели Атанас Атанасов. Очаква се също така сред учредителите да бъдат бившият председател на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева, Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб и д-р Любомир Канов, психиатър и общественик.

Предстои техническата и юридическата работа по учредяването на КОД. В зависимост от това колко време отнеме организацията на учредително събрание и съдебната регистрация на партията тя може да участва още на европейските избори на 26 май. За целта партийната регистрация по закон трябва да е факт преди крайния срок за регистрация на партии и коалиции за вота в Централната избирателна комисия. По действащото законодателство това трябва да се случи най-късно до 10 април 2019 г.

Петър Москов бе заявил, че работи за нов политически проект в края на 2018 г. Още тогава беше ясно, че той ще бъде позициониран в дясното политическо пространство и ще бъде консервативен. Очакваше се това да стане в началото на 2019 г., но реализацията на идеята се забави.

Политическата кариера на анестезиолога започва през 2004 г., когато става съучредител на ДСБ на бившия премиер Иван Костов. За разлика от много други членове на тъмносинята партия преди това той не е част от СДС. Пред 2007 г. Москов влиза в Националното ръководство на ДСБ, а след това става съпредседател на щаба на Синята коалиция през 2009 г.

През 2013 г. става зам.-председател на ДСБ, още по времето, когато Костов е председател на партията. Остава в ръководството й след оттеглянето на Костов и след избора на Радан Кънев за негов наследник и оттогава е в него.

През 2014 г. става народен представител от Реформаторския блок, а след това поема поста на министър на здравеопазването във второто правителство на Бойко Борисов. Заради оставката на Христо Иванов като правосъден министър след отказа на ГЕРБ да подкрепи докрай правосъдната реформа, ДСБ решава да се обяви за опозиция, но остава в рамките на Реформаторския блок. Тъмносинята партия взема решение да оттегли хората си от управлението, но Москов изразява несъгласие. Това води до разрив между него и Радан Кънев, който приключва с прекратяване на членството на Петър Москов от партията.

Д-р Москов се оказа единственият здравен министър на Борисов (от общо 7 досега в трите мандата) , който не сгази лука и не беше сменен от премиера. Той изкара на поста 810 дни, но пък си тръгна след оставката на целия Министерски съвет и с няколко повдигнати обвинения от прокуратурата за бартера на ваксини с Турция.

СПОДЕЛИ