Близо 7000 души от Спешна помощ на курс за 700 000 лева

Предстои закупуването на 30 високотехнологични медицински манекена и специализиран софтуер за обучения

524
Спешна помощ

6 892-ма лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори от системата на Спешна помощ тръгват на курс, който ще струва над 700 000 лева.

Проектът „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) 2 на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) трябва да приключи до 31 декември 2019 г. Вероятно обучението няма да може да приключи дотогава, въпреки уверенията на зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, че всички дейности по проекта, който е на обща стойност от 7 млн. лева, се изпълняват навреме. Предстои на 8 април да стане ясно, коя болница е спечелила търга за провеждането на курса, като се очаква това да е „Пирогов“.

„С ПУЛСС 2 вече говорим за надграждане на придобити знания, възможности и умения, които ежедневно, всички вие работещите в системата на спешната помощ, прилагате в дейността си и благодарение на които често пъти спасяват човешки животи“, посочи д-р Пенков пред журналисти днес.

Той добави, че всички спешни медици от лечебните заведения с над 50% държавно участие в капитала и от центровете за спешна медицинска помощ вече имат нов оборудван Национален учебен център, като предстои закупуването на 30 високотехнологични медицински манекена и специализиран софтуер за обучения.

„Програмата е много сериозна, много амбициозна, предвидени са всякакви ситуации и съм сигурен, че всички ще получат допълнителна квалификация“, уточни зам.-здравният министър.

„Целта ни е да осигурим възможност на всеки служител от системата на спешната медицинска помощ да утвърди и надгради знанията си в съответствие с най-добрите постижения на практиката“, каза ръководителят на проекта Надежда Петрова. По думите й предстои да бъде изградена и онлайн платформа, която да позволи обученията да се водят и чрез неприсъствени занятия. Методите на преподаване пък щели да бъдат иновативни.

Основната цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Специфичната цел е повишаване на знанията и уменията на персонала от системата за спешна медицинска помощ на територията на цялата страна.

СПОДЕЛИ