Бивш зам.-здравен министър на съд, грозят го 10 г. затвор

Д-р Михаил Зортев е нанесъл щети за над 12 млн. лева но болницата във Враца, за престъпления ще отговарят и двама нейни директори

688
министър
Д-р Михаил Зортев

Прокуратурата даде на съд бившия заместник здравен министър д-р Михаил Зортев и двама изпълнителни директори на болницата във Враца. Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен  съд, а обвинението е за длъжностно престъпление, сключване на неизгодна сделка и безстопанственост, съобщиха от СГП.

Според прокуратурата, в края на 2010 г. и в началото на 2011 г. д-р Зортев е разрешил на частно здравно заведение да работи на територията на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, като по този начин е ощетил държавната болница с 12 881 505 лева. През този период Зортев, в качеството си на зам.-министър на здравеопазването, бил упълномощен от министъра да подписва разрешения за осъществяване на лечебна дейност.

От материалите по преписката било видно, че дейностите, за които се иска разрешение, дублират тези, предоставяни от държавната болница, което е в нарушение на закона. Случаят е окачествен от прокуратурата като е особено тежък. На д-р Зортев е наложена мярка „парична гаранция“, а ако бъде признат за виновен, може да де озове зад решетките за срок от 3 до 10 години. Грози го и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Същите наказания са предвидени и за деянията на двамата бивши директори на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.

Владислав Иванов е предаден на съд, защото на 18 март 2009 г. сключил неизгодна сделка за 137 060 лева, като отдал имоти под наем на частно здравно заведение. Иванов е подписал договор за дългосрочен наем с частната болница „Вива Медика“ ООД, като ѝ е предоставил за ползване част от базата на държавната болница, при цени, значително по-ниски от нормативно определените.

Друг директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Светослав Луканов, пък  ще отговаря пред Темида, защото за няколко месеца в началото на 2015 г. не положил достатъчно грижи за ефективното разходване на бюджетните средства. Така за болницата настъпили вреди за 379 091 лева.

СПОДЕЛИ