40 успешни операции за отслабване в „Александровска“

Бариатричната хирургия да се заплаща от НЗОК, поискаха лекари и пациенти

Директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов и д-р Константин Гроздев

40 успешни операции за отслабване са направили лекарите в УМБАЛ „Александровска“. В лечебното заведение работи единствения по рода си у нас мултидисциплинарен екип, в който са включени ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург. Скоро се очаква болницата да получи лиценз за референтен център по метаболитна хирургия, похвали се директорът доц. Костадин Ангелов.

„Екипът се ангажира изцяло с прегледи, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия“, обясни д-р Константин Гроздев, главният мотор на операциите за отслабване. По думите му за 2 години постигнатите резултати са впечатляващи. От 40 лапароскопски интервенции няма нито един смъртен случай, средното тегло на пациентите преди намесата на лекарите е било 147 кг, а след операциите са загубили средно по 51 кг от теглото си. 32 % са били с диабет, 75 % са имали високо кръвно, а 65 на сто са страдали от сънна апнея. „След интервенциите, при 10  от 13 пациенти настъпи ремисия на диабета още на първия месец“, подчерта д-р Гроздев. Той е хирургът, като е успял да пренареди стомасите на своите пациенти така, че те не само да стопят около 77 % от теглото си на първата година след операциите, но и да излекува придружаващите им заболявания. „Това е възможно, тъй като ние променяме пътя на храната и оттам секрецията на ензими в тънките черва“, обясни д-р Гроздев.

Два са основните вида интервенции, които той извършва, като и двата са безкръвни. Първият тип операция е „Sleeve гастректомия“, при която една част от червата се изрязват и придобиват формата на ръкав. Другата операция е стомашният байпас, при която вместимостта се свива до 30 милилитра. 65 % от пациентите на „Александорвска“ са се подложили именно на нея.

На пресконференция днес лекари и пациенти поискаха бариатричната хирургия да се заплаща от НЗОК. За целта пациентската организация на хората, подложили се на операция за отслабване, са написали писмо до МЗ, в което посочват нуждата от създаването на специална клинична пътека за този вид интервенция. В момента, в Александровска болница, цената е 11 000 лева, в Труция е около 15 000 долара, а в Белгия – 20 000 евро.

„Финансирането на метаболитната хирургия би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания“, заяви Валентин Събков, който е и първият пациент на д-р Константин Гроздев. Мъжът е тежал 180 кг преди две години, в момента е 82 кг и е напълно здрав.

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от ЕС страдат от наднормено тегло. До 30 на сто от тях са със затлъстяване. У нас от затлъстяване страдат около 1,5 милиона души. Според статистиката, страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяване в детска възраст, сред страните от ЕС, съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска. Все още обаче медиците не са категорични дали деца трябва да се подлагат на операции са отслабване.

По думите на доц. Дърленска затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения: захарен диабет тип2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак,  по-висока обща смъртност, социална и емоционална депривация на засегнатите и др.

СПОДЕЛИ