Уволняват националните консултанти

Длъжността им се поема от експертни съвети, в които ще влязат от 3 до 7 изявени лекари

829
консултанти

Здравното министерство „уволнява“ националните консултанти, като на тяхно място ще бъдат назначени експертни съвети. Това предвиждат промени в Наредбата 47 на МЗ, които се налагат заради измененията в няколко закона от края на миналата година.

Експертните съвети ще се създават със заповед на министъра на здравеопазването. Предвижда се в състава им да влизат от 3 до 7 изявени специалисти по съответните медицински специалности, като всеки съвет ще има отговорник – координатор. Тези лекари ще бъдат предлагани от научни медицински дружества, лечебни заведения, висши училища или други организации, а решенията в съветите ще се взимат с мнозинство от не по-малко от половината от състава. При наличие на различни мнения, всеки член на експертния съвет излага своето становище и мотиви към него.

Тези промени би трябвало да гарантират по-голяма прозрачност и обективност на решенията, аргументират се от МЗ. В момента националните консултанти са 81, като най-много от тях работят в Александровска болница – 19, във ВМА – 11 и в „Пирогов“ – 6. Припомняме, те имаха изключителна власт, тъй като на практика бяха съветници на здравния министър и от тях до голяма степен зависеше предприемането на една или друга промяна в нормативната база, вкарването на нови диагнози или лекарства, за които да плаща касата, приемането на медицинските стандарти, толерирането на дадено лечебно заведение и т.н. Тази им еднолична власт обаче ще продължи до 31 март, а от 1 април работата им ще поемат експертните съвети. Тогава трябва да заработи и новата мегаагенция „Медицински надзор“.

СПОДЕЛИ