Лекари и сестри от всички общински болници хвърлят оставка в един и същи ден

Така лекари и сестри обмислят да изразят недоволството си от ниското заплащане и воденето на лечебните заведения към фалит

6014
болници

Сдружението на общинските болници се готви за национален протест, като идеята е персоналът на всички общински лечебни заведения в страната в един и същи ден да подаде оставка. Това стана ясно по време на протеста на лекарите, медицинските сестри и акушерките от областната болница в Карлово.

Причината за протеста е, че НЗОК е намалила драстично лимита на лечебното заведение. „Дейностите без лимит – раждания, грижи за новородено, за деца, родени под 2,5 кг  и хемодиализа, не влизаха в бюджета на болницата. С лимитирането на тези дейност и вкарването им в бюджета общата сума за месец януари е около 285 000 лева или с около 80 000 лв. по-малко от досега, което означава че тези средства не считат нито за лекарства, нито за консумативи, нито за пране“, обясни директорът на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев пред Нова телевизия.

„Готови сме да си тръгнем, защото искаме достойно заплащане на медицинския труд и да работим при нормални условия. Сега получаваме около 680-700 лв. заплата. С новия браншов КТД праговете на заплатите на медицинските сестри станаха около 900 лв., които няма възможност да бъдат изплатени. Искаме държавата да ни помогне, за да не напускаме тази болница“, каза главната медицинска сестра на болницата Стефания Лучева.

Зам.-кметът на Карлово Антон Минев заяви, че общината изцяло подкрепя протеста на медиците.

В същото време от Сдружението на общинските болници са категорични, че една година след националния им протест през 2018 г. почти нищо не се е променило и недоволството на лекари и сестри е напълно оправдано. Лечебните заведения се водят към фалит, заплащането е унизително ниско, а 2 млн. българи ще останат без медицинска помощ, алармират от сдружението. Все още не е ясно кога ще се проведе националният протест и колективното хвърляне на оставки, но вече има заплахи към персонала в много от болниците да не предприема такива крайни действия.

СПОДЕЛИ