„Лозенец“ вече е на МЗ, махат проф. Спасов преди да я дадат на СУ

Поне половината от лекарите и сестрите в бившата Правителствена ще трябва да си търсят друга работа, а ВМА поема грижите за властта

2393
бял дроб
Проф. Любомир Спасов, директор на УБ "Лозенец"

Болница „Лозенец“ вече е търговско дружество, сто процента собственост на държавата, а принципал е Министерство на здравеопазването. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за лечебните заведения.

Преобразуването трябва да се случи в 6-месечен срок, а дотогава директор няма да е проф. Любомир Спасов, научи Скенер.нюз. И въпреки че слуховете за неговата „смърт“ досега винаги са се оказвали преувеличени, дългогодишният шеф на вече бившата Правителствена болница почти сигурно ще се раздели с поста си. Поне докато СУ „Св. Климент Охридски“ не поеме официално управлението на лечебното заведение. Не е ясно защо от МЗ ще хабят сили и време за подобно упражнение, тъй като след преминаването на „Лозенец“ към Алма матер проф. Спасов най-вероятно отново ще се върне на директорското място. Освен това не е сигурно, че ще се намерят мераклии, които да искат да управляват закъсала и без привилегии болница, при това за няколко месеца.

Докато трае преобразуването на „Лозенец“, СУ ще трябва да реши дали все още иска лечебното заведение. Със законовите промени бяха разписани условията, на които ще трябва да отговарят университетите, които ще сключат договори за управление на болници и правилата, които ще трябва да спазват. Засега ректорът проф. Атанас Герджиков не е особено щастлив от параметрите на договора, който ще трябва да сключи с МЗ, но предстоят преговори. „Но сякаш се опитват да ни откажат, а може би и някой иска да приватизира части от болницата“, коментира той.

Един от казусите е дали държавата ще погаси и останалата част от задълженията на „Лозенец“, след като вече плати 23 млн. лева. Остават още 13 млн. лева просрочия, които финансовият министър Владислав Горанов не е склонен да „извади“ от фиска. Отделно болницата има сключени договори за други 60 млн. лева, по които предстоят плащания. „На мен не ми е известно да има утвърдена от правителството, или от който и да било инвестиционна програма в мащабите, в които тя се анонсира. Ако има сключени договори, трябва да се зададат въпроси към този, който ги е сключил“, коментира Горанов.

Друг проблемен въпрос е ниският лимит от НЗОК в размер на едва 500 000 лева на месец. При условие, че лечебното заведение вече ще е като всички останали и няма да получава допълнителни субсидии, то ще трябва да разчита само на приход от касата за лечението на пациенти. Това обаче предполага да се увеличи този лимит. Но дори и това да стане със сигурност половината от 900-те души персонал ще трябва да си търсят нова месторабота, тъй като всички експерти признават, че не би било рентабилно да се поддържа такъв човешки ресурс за 140 легла. И ако за сестрите няма да е проблем, тъй като във всички болници имат остър недостиг, то за голяма част от лекарите това съвсем не е така. Те или ще трябва да сменят столицата с провинциална болница, или да стегнат куфарите за чужбина. Третият вариант е да се задоволят с работа в извънболничната помощ.

Ако все пак СУ се откаже от намеренията си да управлява „Лозенец“, което е малко вероятно, то тя ще остане под шапката на МЗ. Министър Кирил Ананиев вече обяви пред депутатите, че не го тревожи този вариант, понеже и сега управлявал над 60 болници, половината от които са закъсали финансово. „Мисля, че може да се намерят по-добри мениджърски решения, с които болницата да се стабилизира“, подчерта Ананиев.  На същото мнение са и депутатите от ГЕРБ, както и шефката на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова. Според нея, със законовите промени се гарантира, че университети, които искат да управляват болници, няма да могат да разпродават имущество без санкция от МЗ. „Казусът „Правителствена“ доказа, че и без да е търговско дружество, едно лечебно заведение може да натрупа доста дългове“, отговори Дариткова на нападките на БСП. Социалистите принципно не са съгласни болниците да са търговски дружества и бяха категорични, че управляващите тласкат „Лозенец“ към фалит и „действат като слон в стъкларски магазин“. Червените депутати изразиха опасения и за бъдещето на Медицинския факултет на СУ.

И докато бъдещото през „Лозенец“ все още е неясно, то се очертава розово такова за ВМА. Както Скенер.нюз вече писа, Военномедицинска академия ще получи допълнителна субсидия и ще поеме грижите за властта. Парите ще дойдат от бюджета на Министерство на отбраната, което е принципал на ВМА, като тепърва ще се правят сметки колко точно ще са необходимите средства. Досега Министерски съвет отделяше за здравето на властта 11 млн. лева годишно.

СПОДЕЛИ