Линейките в София карат най-много болни в „Св. Анна“

Титулуваната за спешната болница на България „Пирогов“ сдаде първото място, „Св. Иван Рилски“ пък не е приела нито един спешен пациент

МЗ

Спешното отделение на столичната университетска болница „Св. Анна“ е №1 за 2018 т. Това показва справка на ЦСМП-София, изготвена за Скенер.нюз. Линейки са закарали там 8504 болни, докато в титулуваната за спешна болница на България „Пирогов“ спешните пациенти са били с 400 по-малко. Според данните, само две години по-рано, когато мениджърът на 2018-а проф. Асен Балтов все още не беше директор на „Пирогов“, институтът е абсолютен лидер по приети пациенти, докарани с линейки – 9138. Тогава в „Св. Анна“ са закарани 7322-ма души. Резултатите на Окръжна болница идват на фона на двойно по-малко персонал и легла в сравнение с „Пирогов“ и нито лев просрочени задължения срещу 15 млн. лева такива на института.

През миналата година Бърза помощ е откарала общо 34 418 пациенти в 49 болници в София и областта. Това обаче са едва около 20 % от потърсилите помощ в спешните отделения. Останалите са стигнали сами до предпочитаните от тях лечебни заведения. „Караме пациентите в най-близката болница, която може да им окаже необходимата помощ или каквото е желанието на пациента или неговите роднини“, обясни директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. По думите увеличените хоспитализации в „Св. Анна“ се дължат и на увеличения брой катастрофи на магистрала „Тракия“, а лечебното заведение е първото на входа на столицата.

Спешното отделение на „Св. Анна“ е най-модерното в страната – разположено на 700 квадратни метра площ и изградено за по-малко от 1,2 млн. лева. Средно за 24 часа там се обслужват по 110 души, в празничните и почивните дни – около 150. Болницата разполага с хеликоптерна площадка, а реаниматор чака тежко болните на входа на спешното. Освен това пациентите не обикалят по различни кабинети, а се обслужват едновременно от няколко доктора от различни специалности.

Извън медицинската част отделението се отличава и с надпис, какъвто няма да намерите в нито една друга болница – че спешната помощ е безплатна (виж снимката). Дори е посочен телефон за сигнал в случай на нерагламентирано искане на пари от страна на персонала.

"Св. Анна"
Снимки: Скенер.нюз

От всички 8504 закарани с линейка пациенти в „Св. Анна“ най-много са случаите на инсулт и инфаркт. За сравнение неврологичните болни, лекувани там, са над 1800 срещу едва 16 в „Пирогов“. Това е напълно логично, тъй като „Св. Анна“ е лидер в модерното лечение на инсулт. При сърдечно-съдовите заболявания болницата също държи първенството по оказване на спешна помощ. През 2018 г. там са били закарани 1719 пациенти, което е повече дори от лекуваните в Националната кардиологична болница – 1621. В „Пирогов“ тези болни са били 686, следват Втора градска, „Софиямед“ и ИСУЛ, където обаче няма инвазивна кардиология.

„Пирогов“ все още държи първенството по приети по спешност деца – 456 за 2018 г., което е със 100 повече отколкото лекуваните в Педиатрията. Това първо място обаче също е под угроза, ако намеренията на властта да построи детска болница в двора на „Александровска“ се осъществят. Токсикологията и секцията по изгаряния на спешния институт са безспорни лидери, но в традиционните за профила си хирургия, травматология и неврохирургия „Пирогов“ едва удържа първенството.

На трето място по оказване на спешна помощ в столицата е „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където през миналата година линейките са закарали 3266 пациенти. На четвърта позиция е НКБ с 2821 спешни пациенти, а топ 5 се затваря от ВМА, но с едва 1790 обслужени болни в спешния портал. В класацията следват „Софиямед“, Втора градска, МВР-болница, „Токуда“, „Александровска“ и центърът за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“.

10 лечебни заведения в София и областта пък не са приели нито един спешен пациент през миналата година, като сред тях е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, по-известна като болницата на шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев.

СПОДЕЛИ