Д-р Дечев: Няма частна болница, която да решава медицински проблем

Само държавните болници трябва да ползват обществен ресурс, категоричен е шефът на НЗОК

5615
Д-р Дечев
Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

Няма нито една частна болница, която да решава медицински проблем, те са създадени, за да печелят. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНТ. „Залитнахме много в посока търговия, а трябва да има баланс между болниците, чиято дейност е чисто търговска и такива, които съществуват не за да печелят, а да решават медицински проблеми“, добави той. Затова Дечев предложи частните клиники да не получават обществен ресурс. Законът у нас обаче не прави разлика между различните видове собственост, а НЗОК е длъжна да работи с всички, въпреки наличната вече Националната здравна карта.

„Естествено, трябва да има и кръг от болници, които да бъдат частни, но те всяка година черпят все по-голям обществен ресурс. Или само трябва да си финансиран с пари от касата, или само с частни средства. В цял свят е така“, посочи шефът на НЗОК, уточнявайки, че оттук нататък решението е политическо.

Проблемите в здравеопазването са много, призна още д-р Дечо Дечев. По думите му най-генералният е несъвпадение между обема на дейностите, които е определила политическата класа и средствата, с които трябва да се заплатят тези дейности. „Министърът определя дейности, които трябва да се заплащат чрез парите в касата. През времето този пакет значително се увеличава като дейностите са изключително скъпи“, обясни той.

По думите му пример за такава дейност е роботизирана хирургия. Той даде пример и с отчитането на инсултите. „Инсултите, за които касата е платила на болниците през 2002 година, са 17 000, а за миналата година са 52 000. Няма толкова инсулти, това е тройно увеличение, което е невъзможно. Действително има болни хора, които са приети в болница с подобни симптоми, но нямат инсулт. Лечебните заведения обаче отчитат инсулт, а болният с тази диагноза може дори да отиде на ТЕЛК, въпреки че не е получил инсулт“, коментира д-р Дечев. Проверките на касата обаче не могли да докажат нарушения, тъй като били само по документи, а цялата документация е „изпипана перфектно“.

Според невролози примерът с инсултите не е коректен, тъй като преди 17 години повечето хора, получили мозъчен удар, изобщо не стигали до болниците и затова отчетените случаи били в пъти по-малко.

СПОДЕЛИ