Медицински сестри: Здравеопазването се подиграва с нас

Специалистите по здравни грижи от Плевен заплашиха със стачка, не им дават обещаното увеличение на заплатите

10504
сестри

Медицински сестри от системата на общинското здраве в Плевен излизат на протест. Причината за недоволството е ниското заплащане.

„На среща в общината за определяне на новите заплати стана ясно, че съобразно делегирания бюджет за общинско здраве в размер от 4,3 млн. лева, специалистите по здравни грижи няма да получат обещаното увеличение, съобщи д-р Румяна Нинова, председател на териториалния координационен съвет на синдикатите към КНСБ. По думите й вместо договорените в колективния трудов договор 900 лева, сестрите от болниците в Плевен ще получават от 1 януари тази година едва 780 лева, тези в яслите – 740 лева, а в детските градини малко под 900 лева основна заплата.

„Здравеопазването се подиграва със сестрите, които ги нямаме в България“, подчерта д-р Нинова и обяви стачна готовност.
– Болшинството от колектива заявява такава готовност, ако не получи това, което е обещано, ще има стачни действия“, потвърди Десислава Каленска от детска ясла „Мир“ в Плевен, цитирана от БНР.

Припомняме, в началото на месеца медицински сестри от Пловдив подадоха колективна оставка поради същите причини. Недоволството сред професионалистите по здравни грижи в цялата страна расте, а директори на болници признават, че е почти невъзможно да намерят необходимия им персонал.

Според експерти, ако сестрите бъдат единни и спрат работа дори само за 2 часа, цялата система на здравеопазване ще бъде парализирана.

СПОДЕЛИ