Лекари и пациенти ще гласуват за най-добрата болница

За първи път ще бъдат определени и клиниките отличници в различните специалности

1003
болничните асоциации

Национално социологическо проучване сред общопрактикуващи лекари, мениджъри на болници и пациенти ще определи коя е най-добрата болница у нас и колко и кои лечебни заведения могат да се определят като „отличници“. Националната класация е инициатива на Българска болнична асоциация (ББА) и Investor Media Group, в партньорство с Министерството на здравеопазването.

Проучването ще се изготви от международната компания за проучвания IQVIA и ще оцени лечебните заведения по няколко критерия – технология, специализация, персонал и качество на услугите.

Класацията ще отличи най-добрите лечебни заведения в 7 района на страната – Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен, Югоизточен и София, като за първи път ще бъдат определени и клиниките отличници по отделните специалности – ортопедия, кардиология, УНГ, АГ, педиатрия, онкология и хирургия.

„Целта на националната класация е да създаде обективна методология и унифициране на стандартите, по които се оценява здравният сектор в България“, уточняват организаторите. Според ББА, резултатите ще покажат кои са най-важните критерии за развитие на лечебните заведения, което в дългосрочен план би довело до подобряване на качеството на медицинските услуги в страната.

„Надяваме се това да е един от начините да върнем доверието на пациентите в лечебните заведения, чиято основна роля е да вдъхват надежда и да допринасят за здравето и благополучието на хората, като осигуряват най-доброто обслужване на всеки пациент чрез интегрирана клинична практика, образование и развитие на научни изследвания“, коментира председателят на ББА Андрей Марков.

Друг е въпросът доколко поредната класация ще е обективна, още повече, че се организира от асоциация, в която членуват предимно частни лечебни заведения.

СПОДЕЛИ