ВМА поема функциите на Правителствена

До 6 месеца „Лозенец“ става само детска болница, здравното ведомство ще дотира дейността й

ВМА ще поеме функциите на Правителствена болница, след като миналата седмица кабинетът реши да превърне „Лозенец“ в първата у нас изцяло детска клиника. Така властта вече ще се лекува във Военномедицинска академия, научи Скенер.нюз. Припомняме, че при големи международни  форуми, на които страната ни е домакин, Правителствена болница беше тази структура, която поемаше медицинското обслужване. Освен това в делегациите на първите мъже и жени в държавата задължително присъства лекар от „Лозенец“ при пътуванията им. Отделно в Правителствена болница съществуваше специална клиника, известна като Първо вътрешно, където бяха настанявани министри, политици, висши духовници и т.н., а отделението се охраняваше от НСО. Такова звено във ВМА засега не се предвижда да съществува.

Преди „Лозенец“ да стане детска болница, властта ще трябва да реши още един въпрос. В момента лечебното заведение е база на Медицинския факултет на СУ. От МЗ обмислят дали да не прехвърлят и тази отговорност на ВМА.

От стенограмата на последното заседание на кабинета пък става ясно, че няма да се строи ново крило към „Лозенец“ за децата, както съобщиха от ръководството на лечебното заведение, а цялата болница ще бъде преструктурирана. Ще се строят други сгради, само ако съществуващите отделение не могат да поемат всички детски звена в столицата, които ще бъдат преместени. Здравният министър Кирил Ананиев е категоричен, че новата болница трябва да е към МЗ и така да се дотира допълнително дейността й.

Това означава, всички лекари и вероятно голяма част от сестрите ще трябва да напуснат „Лозенец“, тъй като там ще работят само педиатри. В момента персоналът на Правителствена е в неведение, медиците са притеснени за бъдещето си, а едва вчера са получили забавените си от два месеца заплати, научи още Скенер. нюз. Плановете за изграждането там на център за белодробни трансплантации отпадат, като почти сигурно ще бъде преместен и центърът за присаждане на черен дроб и бъбреци. Дали изградената база ще се ползва за трансплантации на деца все още не е ясно.

Според запознати, новата многопрофилна детска болница няма да се казва „Лозенец“, но името тепърва ще се обмисля. Управляващите засега нямат и фаворит за поста директор, макар претенденти отсега да не липсват. Отговорите на всички въпроси ще са ясни най-късно до лятото на 2019 г., когато детската болница трябва да заработи.

СПОДЕЛИ