„Св. Анна“ с награда за модерно лечение на инсулт

Аджибадем Сити клиник - Онкологичен център и Сърдечно-съдов център също бяха отличени за иновации и добри практики

инсулт
Доц. Росен Калпачки и д-р Нурфет Алиоски

Столичната болница „Св. Анна“ получи награда за модерно лечение на инсулт по време на Петата годишната конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от в. „Капитал“. Събитието бе открито от председателя на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова. Тя отбеляза, че е важно да се търсят именно добри иновативни решения, а не екстремни.

Призът бе връчен на д-р Нурфет Алиоски и екипа: доц. Росен Калпачки, доц. Божидар Финков, доц. Васил Велчев, д-р Лъчезар Иванов, д-р Цветанка Праматарова, д-р Веселин Георгиев, д-р Димитър Николаков, д-р Мария Георгиева, рентгенов лаборант Йоана Шутелова и сестра Весела Нинова. Отличието е присъдено на болницата за успешното прилагане на механична тромбектомия при инсулт. Всъщност „Св. Анна“ е единственото място в страната, където процентът на тромболизите и тромбектомиите е на средно европейско ниво. „На практика това не е иновация, а единственото истинско лечение на инслута“, обясни за Скенер.нюз д-р Алиоски. По думите му за година и половина в „Св. Анна“ са направени общо 44 тромбектомии, като половината от пациентите са си тръгнали от болницата напълно излекувани, а при други 27% процедурата също е била успешна, но се е наложила допълнителна рехабилитация за справяне с настъпилите усложнения. „Без тромбектомия 100 % от тези пациенти щяха или да са мъртви, или да са напълно инвалидизирани“, подчерта колегата му доц. Росен Калпачки.

„За година и половина успяхме да направим така, че да имаме екип, който в рамките на 20 минути да е готов да извърши процедурата. Това е изключително бързо. Проблемът е да се направи така, че хората с инсулт да стигат също толкова бързо до нас“, посочи д-р Алиоски. По думите му  въпрос на още инвестиции и логистика е да се въведе телемедицина, модерни скенери в линейките, така че 90 % от подготовката на пациентите да е извършена още на път за болницата. Защото имаме само 6 часа, след това не можем да направим нищо, освен да научим останалата жива част от мозъка, да върши работата на вече загубената. А нервни клетки умират още на седмата секунда“, добави медикът.

„Аджибадем Сити клиник – Онкологичен център“ също беше сред отличените болници за прилагането на методиката за облъчване в условията на контролирано дишане в дълбок инспириум при пациентки с рак на лява млечна жлеза. Методиката вече е въведена рутинно и изпълнена при 200 пациентки.

Проф. Иво Петров от Кардиологичния център на болницата пък взе награда за ендоваскуларно лечение на аортна дисекация, което позволява терапия без обща анестезия, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. „Става дума за диагноза, която априори е с над 80 % смъртност, а половината от стандартните отворени операции завършват с летален изход на болния още на масата“, посочи проф. Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология.

Сред отличените попаднаха и две неправителствени организации. Сдружение „Образование и здраве“ на университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив получи награда за проекта, в който кучета бяха обучени да помагат на онкоболни деца. Проектът на Фондация „Инициатива за българско рационално общество“ пък взе приз за борба с псевдонауката, врачките и псевдолечителите. Тяхната цел е да пресекат заблудите в медицината и болните хора да не стават жертва на измамници. За целта младежите от фондацията създават страница във „Фейсбук“ и по този начин изпращат различни снимки с реплики, с които разкриват истината и достиженията на медицината. Всяка от снимките е достигнала до 300 000 българи.

СПОДЕЛИ