Детски хирург от „Пирогов“ стана лекар на София

За първи път столичната колегия на БЛС връчи годишни награди, ще плаща специализацията на най-добрите млади доктори

1097
Лекар на София

Детският хирург д-р Цвятко Георгиев от „Пирогов“ стана лекар на София за 2018 г. Отличието му бе връчено на официална церемония във Военния клуб от зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Инициативата за наградите е на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и председателя й д-р Асен Меджидиев, като това беше първото издание.

Д-р Георгиев завежда Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации. Призът заслужи, както с цялостната си работа, така и с конкретен повод – уникална операция, с която в края на миналата година спаси живота на две бебета с изключително редки и тежки вътрешни увреждания.

Още десет негови колеги получиха призове в различни категории. За доайен беше отличен проф. Тошко Лисичков, а за млади лекари – д-р Димитър Пенчев от ВМА и д-р Асен Цеков от „Токуда”. За активен принос и иновации за развитието на специалността награда взе проф. Илия Салтиров от ВМА. Призът „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники” беше връчен на доц. Маргарита Кътева от „Софиямед”.

Директорът на Първа градска болница в София получи награда в категория „Мениджмънт управление на финансовите ресурси“, а за мениджър №1 в медицински дейности бе отличен доц. Костадин Ангелов, шеф на УМБАЛ „Александровска”.

Лекар на СофияЛекар на СофияЛекар на София

В категория „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградата взе главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов, а за дългогодишна дейност в областта на медицината бе отличен проф. Данаил Петров. Отличие беше връчено и на д-р Веселин Милев от Столична община за „Активен принос за работата на общинското здравеопазване“.

„Изключително горд съм, че тази вечер, тук присъства елита на медицината и обществото. Вие сте пример за всеотдайност, професионализъм, класа и добра медицинска практика. Именно там е нашето място в обществото да създаваме такава. А политици, икономисти и обществеността да  имат ангажимента да създадат условията ни на работа, така че да можем да го осъществим“, заяви в словото си председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев. Той съобщи и още една добра новина. „Столичната колегия стартира специален Фонд за помощ на младите колеги. През него ще финансираме техни специализации. Това решение бе взето съвместно с директорите на всички болници в София, които с радост подкрепиха инициатива. Младите колеги, които отличихме тази вечер получават като награда към приза възможност да финансираме по една тяхна специализация“, каза още д-р Меджидиев.

СПОДЕЛИ