66 дела срещу НЗОК за надлимитна дейност

Претенциите към касата са за 16 млн. лева, но тя няма пари

811
НЗОК

Общо 66 са делата, заведени срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност, а претенциите по тях са за приблизително 16 млн. лева. Данните бяха представени от здравния министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на депутатски въпрос на народните представители от „БСП за България“ д-р Илиян Тимчев и доц. Георги Йорданов.

Министърът поясни, че  към момента на първа инстанция са приключили 11 дела, по които касата е осъдена да заплати 1,47 млн. лева. На втора инстанция са приключили още 4 дела за още 550 хил. лв. Има и подадени касационни жалби по 4 дела, една от които е от лечебно заведение. Окончателно финализирани са само две дела, по които НЗОК е осъдена да плати 20 992 лева.

Според Ананиев, в случая става дума за средства, които касата не е изплатила, поради това, че те са свързани с медицинската дейност, изпълнявана от лечебните заведения по договорите с НЗОК. Влизайки в ролята си на финансист, министърът коментира ситуацията лаконично: „Не познавам в нашето законодателство да има такова нещо, като надлимитни или надбюджетни средства. Такива термини в закона няма.“ По думите му цитираните суми по отделните дела не са окончателни и не може да се твърди, че касата ще трябва да ги заплати.

„Не е установена трайна съдебна практика за взимане на осъдителни решения, по които здравната каса да дължи пари“, категоричен бе Кирил Ананиев. Въпреки това обаче той бе принуден да признае, че към днешна дата няма откъде да се вземат средства,  с които да се покрият съдебните разходи.“Ако трябва да платим тези 16 млн. лв., трябва да ги вземем от бюджета на НЗОК за 2018 г., а това е невъзможно. Ние работим по рамка, определена от вас, от Народното събрание, от която не можем да излезем. Освен това изваждането на толкова много пари от бюджета на касата ще ощети пациентите, защото парите няма да отидат за покриване на медицински дейности“, подчерта Ананиев.

СПОДЕЛИ