Бивши болнични шефове под прицела на прокуратурата

Сегашните директори може да са спокойни, но ще разследваме служители от МЗ и НЗОК, обяви Румяна Арнаудова

587
болнични шефове
Румяна Арнаудова

Бивши болнични шефове, а не настоящи, основно са под прицела на държавното обвинение. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия. Повод за думите й са образуваните в петък досъдебни производства за безстопанственост в 13 лечебни заведения в страната. Това е втората порция от болници, с които се занимава прокуратурата, първите 7 бяха обявени през март. В други 15 пък тече допълнителна проверка на договорите.

„Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразни контракти за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона“, обясни Арнаудова.

По думите й някои договори са сключени още през 2012 г., а други през 2014-а и 2015-а. Затова при наличието на доказателства ще бъдат повдигнати обвинения на бивши ръководители на лечебни заведения, които са извършвали престъпления.

Арнаудова припомни, че вече са проверени 329 договора. „Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга“, посочи говорителката на обвинител №1 Сотир Цацаров.

СПОДЕЛИ