Досъдебни производства за безстопанственост в още 13 болници

В други 15 лечебни заведения в страната разследванията още текат, резултатите ще бъдат обявени след два месеца

642
болниците

Върховната касационна прокуратура образува досъдебни производства за безстопанственост в 13 болници, съобщиха от държавното обвинение. Според прокуратурата, в тези лечебни заведения е престъпена буквата на закона, която казва, че на територията на една болница не може да функционира друга със същата дейност, а директорите са сключвали неизгодни договори за наем на помещения, апаратура и др.

Досъдебните производства са срещу Националната кардиологична болница, като обект на разследване са договорите, сключени в периода от август 2014 г. досега; Инфекциозната болница в София „Проф. Иван Киров“ – за периода 01.04.2015г. до настоящия момент; столичната Онкохематология – в периода 01.11.2012 г. до настоящия момент, като в част от това време директор там беше проф. Георги Михайлов, който в момента е депутат от БСП и част от парламентарната здравна комисия; столичната Пета градска – за времето от 2016 г. досега; УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ – за същия период; СБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня, като там се проверяват договорите от началото на 2012 г. до настоящия момент; УМБАЛ „Света Анна – София“  – за договори, сключвани от 14.12.2010 г. до момента; МБАЛ „Света Петка“ във Видин – от 17.09.2014 г. досега; МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград – в периода 16.02.2015 г. до настоящия момент; УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, като там се разследват договори от 01.02.2011 г. досега; МБАЛ – Търговище за в периода от 2016 г. досега; МБАЛ – Хасково за времето 10.12.2015 г. до настоящия момент; МБАЛ – Шумен – от 2016 г. досега.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба, предвид изключителна фактическа и правна сложност на делата. Обвинител №1 е възложил ръководството и надзора върху разследванията да се осъществява от Софийска градска прокуратура, включително и за болниците в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен, за да се избегнат съмнения в безпристрастността на разследващите.

Припомняме, в края на 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров  разпореди проверка на ГД „Национална полиция“ и Министерство на здравеопазването във всички държавни и общински болнични заведения за т.нар. схема „болница в болница“, чрез която държавните клиники се източват за сметка на частни. Проверени бяха 329 договори, а през март тази година ВКП образуваха досъдебни производства за безстопанственост в „УМБАЛ – Бургас“, „Д-р Ст. Черкезов“ АД, гр. Велико Търново; „МБАЛ- Попово“; „МБАЛ Д-р Атанас Дафовски“ АД гр. Кърджали; „МБАЛ Благоевград“ и „МБАЛ Русе“, а Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост в УМБАЛ „Н.И. Пирогов“.

ВКП е възложиха на ГД „Национална полиция“ – МВР извършване на допълнителна проверка с оглед данните за безстопанственост в още 15 лечебни заведения. Това са УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, като съмнителни са 77 договора за предоставяне или възлагане на медицински услуги и Първа градска в София, където ще се проверяват 62 договора. Подозрения има и за седем сделки във „Втора САГБАЛ Шейново” в София, в СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания” София област ЕООД ще се разгледат 4 договора за предоставяне на медицински услуги, в ДПБ “Св.Иван Рилски” – София също 4 договора, толкова и в „Център за психично здраве-София”. Столичната Първа АГ ще бъде проверена за 15 договора, а СБАЛАГ “Майчин дом” – за 121 договора. Разследващи влизат още в Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София заради 5 съмнителни договора, в столичната Белодробна болница, където обект на проверката ще са три сделки, толкова са и в Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф: Иван Митев” в София. Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Кремиковци ще отговаря за 4 неизгодни договора, а Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация в Бухово – за шест. Центърът за психично здраве в Пловдив ще бъде проверен заради 19 съмнителни контракта за отдаване под наем, а Специализирана болница за активно лечение по онкология в Хасково – заради 42 договора за предоставяне и възлагане на медицински услуги.

Тези проверки ще приключат в двумесечен срок. Всички останали събрани материали, събрани в хода на проверката от МВР и МЗ са изпратени на съответните окръжни прокуратурите в страната – за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка, и произнасяне по същество. Разследванията на прокуратурата за болниците в Ловеч и Враца продължават, уточниха от държавното обвинение.

 

СПОДЕЛИ