Повдигнаха обвинение на бивш зам.-министър

Шестима души от МУ-София, начело с проф. Ваньо Митов, също отиват на съд

763
министър
Д-р Михаил Зортев

Бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев е привлечен като обвиняем от Софийска градска прокуратура. Причината е, че е ощетил държавна болница, като е дал лиценз за работа на територията й на частна.

Това, според държавното обвинение, е станало в периода между 30 декември 2010 г. и 18 май 2011 г., когато Зортев е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частната „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД във Враца.
С това действие той е нарушил Закона за лечебните заведения, според който на територията на държавно или общинско лечебно заведение може да осъществява дейност друга болница само при условие, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения извършват различни медицински дейности.

„Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавната болница, отбелязват от прокуратурата.

По този начин д-р Михаил Зортев е ощетил държавата с 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности, посочват още от СГП. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък, допълват от обвинението.

На Зортев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв. Припомняме, той беше заместник в екипа на д-р Стефан Константинов, когато той бе начело на МЗ.

Междувременно, специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти с неистински документи в Медицинския университет-София. Припомняме, миналата седмица ДАНС и ГДБОП нахлуха във висшето училище, а акцията беше обявена като противодействие на корупционна схема.

Сред обвинените е и бившият ректор на университета проф. Ваньо Митов, който вече беше обвинен за сключване на неизгодни сделки в качеството си на ректор. Сега той е обвинен като ръководител на организираната престъпна група.

И на шестимата е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 000 лева, тъй като по изчисления на прокуратурата те са получили сериозни доходи от престъпната дейност, продължила близо две години – от 2015 до 2017 г. Засега са установени 20 чуждестранни граждани, които са приети за студенти без да отговарят на условията за това. Всеки от тях е платил по 40 000 – 50 000 евро. Има установени още толкова студенти, които са уреждали изпитите си срещу по-скромната сума – от 2000 до 5000 евро.

Според специализираната прокуратурата кръгът на обвиняемите ще расте, както и броят на неправомерно приетите и продължаващи да учат образованието си тук студенти от чужбина. Засега няма данни някои от тези чужди студенти да са реално практикуващи лекари.

СПОДЕЛИ