ДАНС и ГДБОП щурмуваха МУ-София

Акцията е заради корупционна схема свързана с приема на чуждестранни студенти

809
ДАНС

ДАНС, ГДБОП и спецпрокуратурата щурмуваха Медицинския университет в София. Акцията е заради корупционна схема свързана с приема на чуждестранни студенти.

Разследването е срещу организирана престъпна група, като днес следобед са отведени за разпит няколко лица. Акцията съвпадна с дипломирането на рекорден брой медици, като от 402-ма почти половината са чужденци.

Запечатани са кабинетите на ръководители и административни служители, като проверките на органите на реда обхващат студенти, преподаватели и администрация. Ще бъдат разследвани документите на всички учащи. Затова се очаква акцията да продължи и през уикенда.

Повече подробности засега не се съобщават, но според непотвърдена информация става дума за схема, в която граждани на държави извън ЕС са приемани „проформа“, за да започнат след това работа в съвършено други сфери и да могат да кандидатстват за гражданство – без нито ден в университета.

Припомняме, това е поредният скандал в МУ-София. По време на кабинета „Борисов 2“ бе направен одит в най-старото у нас висше медицинско училище, който установи редица нарушения и пропуски, най-вече при обучението на чуждестранни студенти. Бившият ректор проф. Ваньо Митев и главният секретар Алексей Алексеев бяха обвинение в сключване на неизгодни сделки и консултантски договори, както и за извършването на незаконен прием на 146 студенти. Заради скандалите се стигна и до смяната на новия ректор проф. Вихра Миланова, при това след вътрешни битки и намеса на съда. Мястото й зае проф. Виктор Златков, който уверяваше, че проблемите в университета са решени.

СПОДЕЛИ