92 % от българите искат безплатно здравеопазване

В тази система всичко живо е скъсва да краде, заяви Георги Харизанов от Института за дясна политика

1203
здравната система

Огромната част от българите искат безплатно здравеопазване и образование, а също и по-добро качество на социалните услуги. В същото време обаче те желаят и намаляване на данъците, въпреки че това ще остави по-малко пари за социални помощи и услуги. Това показва национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено между 3 и 10 октомври. Данните са събрани по поръчка на Института за дясна политика.

Над 92 на сто от анкетираните смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са безплатни. Едва 6 на сто са хората, които са против, а 86 % от запитаните искат държавата да гарантира минимален доход на всеки българин.

„Здравеопазването е система, в която всичко живо се скъсва да краде“, коментира Георги Харизанов от Института за дясна политика, цитиран от БНР. По думите му изборън на нов здравен министър ще е труден. „Труден ще е. Там, който и да отиде министър, той става титуляр и отговорен за една система, в която всичко що е държавни и общински болници се скъсва да краде и ние като общество трябва да намерим някакъв страхотен професионалист, който е склонен да се самоубие, заставайки най-отгоре на една система, в което всички се скъсват да крадат. Дано се съгласи някой, но ролята на министъра е изключително миноторирана във възможността да се прекрати цялото това безобразие. Според мен, ние като общество трябва да поемем фикцията да си изговорим някакви базови истини. Тези истини са, че частните болници не фалират“, заяви Харизанов.

По думите му репортажът с историята около проф. Николай Петров е съвпаднал по време със случилото се в последно време около роднинските назначения в държавата. „Това е, от една страна, стара история, в която не са установени закононарушения и мотивите на министъра, единствените, са били, че търси най-ниска цена тогава като директор на ВМА, но е факт, че периодът на този репортаж, вече по национална телевизия, съвпада с наслагването от последните два месеца, с роднинските връзки и назначения, с напрежението около цялата тази тема и сега, в този момент, това наистина е много голям проблем. Според мен ако същият репортаж беше излъчен в друг период, може би реакциите и последствията биха били различни“, обясни той.

СПОДЕЛИ