Проф. Петров: Връщам се във ВМА

Гилдията го подкрепи, подозира умишлена атака срещу генерала

1432
Проф. Николай Петров
Проф. Николай Петров в действие

Връщам се на работа във ВМА, там е моят живот.  Това заяви проф. Николай Петров, който вчера подаде оставка като здравен министър. Той обаче вече не може да се върне като шеф на ВМА, тъй като е девоеннизиран. Но би могъл да оглави отново клиниката по реанимация, която ръководеше дълги години.

„Явно допуснах грешка, като станах министър, това не е моето призвание. Разговарях с премиера. Помолих го да се оттегля от правителството, защото така ще е по-добре за самото правителство. Каза ми, че винаги ме е подкрепял“, каза проф. Петров, цитиран от Монитор. В коментар за обвиненията срещу него той посочи, че не се чувства обиден от журналистическото разследване, което показа, че докато е бил началник на ВМА е дал две обществени поръчки за над 1,6 млн. лв. на дружества, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете. „Няма смисъл човек да е обиден. Виждате в каква среда живеем. Трябва да свикваме“, коментира проф. Петров.

Лекарската гилдия подкрепи вече бившия министър и дори съзря икономически интереси, които стоят зад атаката срещу него. Почти цялата държава определи хвърлената оставка като „морален акт“ на достоен човек. Повечето коментари удобно пропускат доколко е морално роднините ти да печелят обществени поръчки в ръководеното от теб лечебно заведение, при това от фирма, която няма регистрация по ДДС. Факт е обаче, че проверката на компетентните органи завършва със заключение, че липсва престъпление от общ характер, а защо данъчните, които иначе са особено активни, не са се поинтересували от неплатено ДДС в размер на близо 200 000 лева, е въпрос, който засега остава без отговор.

„Ценните хора не са чак толкова много, а ние правим всичко възможно да ги очерним. Твърдя, че има нарушени интереси – 100 на 100. Например във фармацевтичната индустрия би могло да бъде. Подготвяха се промени в договорното начало, промени в търговете за лекарства. Подготвяха се правила за контрол на качеството на медицинската дейност, каквото още няма в България“, заяви проф. Генчо Начев, директор на „Св. Екатерина“.

Оставката на Николай Петров коментира и шефът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Това е едно неприятно събитие, той беше поел инициатива за обща информация за случващото се в болниците, да изготви проект как да се закупуват продукти, медикаменти, надявам се да има последователност. Като директор на болница се надявах да има ясното за възнагражденията на лекарите и медицинските сестри“, посочи проф. Балтов пред БНТ.

„Очевидно атаката не е политическа, а икономическа. Имаше сериозна медийна атака. Петър Москов също го атакуваше с постоянното си появяване по медиите. Атаката не идва от болниците, тъй като откакто д-р Петров пое здравното министерство се създаде усещане за спокойствие и стабилност“, коментира председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

Според ресорния вицепремиер Валери Симеонов пък оставката на проф. Петров била следствие от „активно медийно мероприятие“. Военният министър Красимир Каракачанов, който е принципал на ВМА, беше лаконичен: „Не мога да коментирам действията на колеги, така е преценил, така е постъпил“. От високите етажи на ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов и на финансовия министър Владислав Горанов също подкрепиха проф. Петров.

„Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора ѝ са нещо нормално при сегашния модел на управление на здравната система и на държавата“, коментира председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Не мога да разбера защо ГЕРБ си го причинява това с тези министри на здравеопазването. Тези действия не са от вчера и онзи ден. Изборите на министри са тежко погрешни, те винаги създават проблем, дори когато си изкарват мандата“, категорична пък беше Татяна Буруджиева от БСП. Тя оцени оставката на Николай Петров като морална постъпка и поздрави бившия министър.

 

СПОДЕЛИ