Няма терапия, няма пациенти, няма проблем

С мораториума върху заплащането на нови лекарства и нови дейности здравната каса подписа смъртната присъда на хиляди българи

896
лекар

С мораториума си върху заплащането на нови лекарства и нови дейности в болниците Надзорният съвет на здравната каса подписва смъртната присъда на българските пациенти, страдащи от десетки заболявания. Сред тях са хронична и остра левкемия, идиопатична белодробна фиброза, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и астма. За това алармираха пациенти, лекари и болнични директори, по повод решението на надзорниците в НЗОК, според което през 2018 г. институцията няма да покрива нови лекарства и няма да сключва договори с болници за разкриването на нови клиники и отделения.

Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум“, припомни, че решението на съвета е факт след препоръки от страна на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, който с кратко прекъсване е начело на Надзорния съвет на касата от 2014 г.

„В крайна сметка мораториумът на двете точки е наистина смъртна присъда срещу българските пациенти и българското здравеопазване. Зам.-министър Кирил Ананиев, в качеството си на такъв, изготви документ за състоянието на касата и написа препоръки да се случи точно това през септември месец. Абсолютно никаква реакция, както на държавата, така и на пациентските организации и синдикатите. Имаме представители, които са в Надзорния съвет на фонда, и по всяка вероятност са подписали „за“ да се случи това. Такъв дискриминационен документ, нарушаващ нашите конституционни права, в нашата история не е съществувал“, обясни Димитров.

„Аз смятам, че тук освен интересът на пациента в най-голям аспект ще пострадат високотехнологичните дейности. Невъзможността разкриването на нови дейности, като клинични процедури, клинични пътеки или амбулаторни процедури, както искат да ги дефинират, означава, че болницата няма да даде пълния обем на дейностите. Ако през 2017 г. сме договорили пет пътеки от съответната дейност и в края на тази година имаме инвестиция в технологии, които позволяват да извършваме и останалия обем на дейност, как ние ще обясним на пациентите, че можем „да свършим работата наполовина“, коментира и изпълнителният директор на „Токуда“ д-р Венелина Милева.

„В момента сме изправени пред ситуация, в която вместо да се отсеят полезните и необходими за пациентите нови лечения и да се договорят изгодни условия за реимбурсирането им, се върви точно в обратната посока. Оттук насетне твърде бързо може да се окаже, че сме на крачката от принципа „няма терапия, няма пациент, няма проблем“, заяви Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

СПОДЕЛИ