Шефът на НЗОК: Слушам и изпълнявам

Има фрапираща несправедливост в цените на някои клинични пътеки, заяви проф. Камен Плочев

1109
Камен Плочев
Проф. Камен Плочев

Най-много средства от бюджета на НЗОК за 2018 година ще бъдат насочени към изпълнителите на болнична медицинска помощ, защото там има фрапираща несправедливост в заплащанията на някои от клиничните пътеки. Това заяви управителят на здравната каса проф. Камен Плочев пред БНР.

„Справянето с фрапиращата несправедливост в заплащанията на някои от клиничните пътеки беше и част от моята визия, когато защитавах стратегията в парламента, че това е нещо, което трябва да се преработи. Не може едни пътеки да струват по 10-15 хиляди лева, а други пътеки да са 300 лева, което създава изключително неблагоприятен имидж на тези пътеки. След една година няма да има хора, които да работят по тях. Ние трябва да балансираме така машината, че да имаме всички видове здравеопазване, а това става с финансови механизми”, заяви проф. Плочев.

По думите му през следващата година трябва да има повече средства в доболничната помощ, за да се изнесат дейности от болниците. „Говоря обаче за повече работа, а не средства за заплащане. Миналата година моите предшественици са изнесли 20 милиона лева в специализираната доболнична помощ и тези пари са отишли само за увеличаване на заплати, но не са се отразили върху качеството и количеството на предлаганата медицинска дейност. Това беше един от коментарите, които направиха хората, които взимат решения, защото решенията не ги взимам аз, а Надзорният съвет. Аз само изпълнявам, но слушам, за да мога да знам аргументите и за да мога след това да изпълня решенията точно по начина, по който са формулирани и декларирани“, каза още шефът на фонда. Според него обществото иска  реформа и тази реформа трябва да се направи.

Проф. Плочев коментира и въпроса за електронното здравеопазване, като по думите му, за да бъде въведено трябва една година да няма никакви „излишни и свръхплащания“.

Припомняме, в бюджета на здравната каса за следващата година са предвидени 400 млн. лева повече от тази година или общо малко над 3,8 млрд. лева. Въпреки това лекари, синдикати и работодатели не харесаха финансовата рамка на фонда, като аргументите им бяха в различни посоки. Най-фрапиращото предложение дойде от надзорниците в последния момент и предвижда пълна забрана за разкриването на нови болници и дейности, както и заплащане на нови лекарства.

СПОДЕЛИ