Здравният министър дал поръчки за 1,6 млн. лева на зет си

Одит на Министерството на отбраната извади на светло нарушения във ВМА, докато началник е бил проф. Николай Петров, а премиерът Борисов коментира, че „моралът е въпрос на личен избор“

1600
министър
Проф. Николай Петров

Здравният министър Николай Петров е дал две обществени поръчки за над 1,6 млн. лв. на дружества, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете, разкри разследване на bTV.

Обществените поръчки са сключени в периода, когато проф. Петров беше директор на Военномедицинска академия (ВМА). В края на 2014 г. пък Руслана Петрова стана шеф на политическия кабинет на здравния министър Петър Москов.

Едната от обществените поръчки е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лева с ДДС, обявена през юни 2014 г. Конкурсът за 4 от обособените позиции е спечелен от „Ортопедие-Инвекс“ – гражданско дружество, под формата на консорциум. Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие-Инвекс“ е подписан на 13 януари 2015 г.  В сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. А това е нарушение на закона, установява одит на министерството на отбраната, под чиято шапка се намира ВМА.

ДДС-то на 1 177 731 лева, колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лева. С толкова е ощетена държавата, а самият договор, меко казано, буди съмнения за конфликт на интереси.

В одита се посочва, че ВМА е нареждала дължимите по договора суми по сметка на „Ортопедие – БГ.“ От страна на изпълнителя, договорът подписва Явор Цонев, който е син на собственика на фирма „Ортопедие-БГ“, посочва одитният доклад. „Ортопедие-БГ“ и дружеството „Ортопедие-Инвекс“ са посочили един и същ адрес за контакт. На адреса, на който се помещава „Ортопедие-БГ“, е регистрирана и фирма на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен собственик на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 г.

Явор Цонев, който подписва договора за близо 1,2 млн. лв. с ВМА, има връзка с дъщерята на Николай Петров – Руслана. Двамата имат и дете, кръстено на дядо си – Николай.

Докато настоящият здравен министър е начело на ВМА, „Ортопедие-БГ“ печели и друга обществена поръчка. През февруари 2017 г. дружеството е класирано на първо място за доставка на медицински изделия на стойност 429 300 лева с ДДС. Справката в агенцията по обществени поръчки показва, че единствените две поръчки, печелени от „Ортопедие“, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров.

На 7 юни тази година военната прокуратура отказва да образува досъдебно производство във връзка с констатациите от одита във ВМА, „тъй като деянието не съставлява престъпление от общ характер“.

В писмени отговори на въпроси на телевизията здравният министър проф. Николай Петров обяснява, че основен критерий за възлагането на обществени поръчки е най-ниската цена. Попитан за липсата на регистрация по БУЛСТАТ той пише: „Служители следят дали са представени необходимите документи и чак тогава се стига до подписване на договор“. На въпрос за това, че мъжът, който представлява фирмите, е баща на детето на дъщеря му, той отговаря: „Няма нищо незаконно. В професионалната си дейност спазвам стриктно закона“. Само няколко дни по-рано, отново пред бтв, проф. Петров заявява, че никога не е работил с роднини.

От Министерския съвет пък обясняват, че се запознават с одита във ВМА, едва когато той е публикуван на сайта на здравното министерство на 20 октомври тази година. В отговора има и коментар на премиера Бойко Борисов: „Моралът е въпрос на личен избор“.

СПОДЕЛИ