Строим онкоцентър за 220 млн. евро с технология от ЦЕРН

Към научния център ще има и международен университет, проектът може да стане факт до 6 години и ще осигури модерно лечение за 1500 пациенти годишно

1069
ЦЕРН

Научен, образователен и медицински център с технология от ЦЕРН ще бъде създаден в столицата. В  него ще се провеждат експерименти от международни учени и лечение на онкологични заболявания за пациенти от цяла Югоизточна Европа. Това съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Стойността на грандиозния проект е около 220 млн. евро, а със задачата по изграждането му и осигуряване на финансирането ще се заеме междуинституционална група с представители на държавния глава, изпълнителната власт и научните среди, стана ясно след среща на „Дондуков“ 2, която се проведе по инициатива на президента Румен Радев. В нея са участвали министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и водещи български учени.  Според участниците в срещата инициативата трябва да се превърне в един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

ЦЕРН

По думите на президента Радев изграждането на подобен център у нас, с подкрепата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), е дългосрочна инвестиция в развитието на човешкия и научен капитал и създава перспектива за развитие на младите учени във физиката, биофизиката и ядрените изследвания чрез трансфер на знания и технологии от реномирани европейски институти и лаборатории.

България е една от водещите държави в науката и образованието на Балканите и този потенциал, подкрепен от нашите съседи от региона, би насърчил сътрудничеството между науката, технологията и промишлеността, беше подчертано от участниците в срещата. Обсъдена беше и идеята за създаването към този научен и медицински център на Международен университет.

Известният български учен-физик в ЦЕРН проф. Леандър Литов представи проект за изграждането на подобен център в София, който да предлага лечение на онкологични заболявания чрез т.нар. адронна терапия с използването на протонно и йонно лъчение. То е много по-щадящо за пациентите и с много по-висока степен на повлияване на онкологични заболявания, в сравнение с конвенционалната рентгенова терапия. Литов подчерта, че подобен център може да осигури лечение за 1500 души годишно и диагностика за 2000 души, като за неговото изграждане ще са необходими около 6 години.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви от своя страна, че като локация и развитие на транспортната инфраструктура София е естествен център в Югоизточна Европа и Столична община ще работи активно за  реализацията на този проект.

СПОДЕЛИ