Екшън в „Пирогов“: Надрусан преби медсестра

По-късно го откриха мъртъв, друг троши врати в болницата, има и пострадала пациентка

1282

Истински екшън се е разиграл в петък срещу събота в „Пирогов“. Само за няколко часа са извършени две нападения над спешни медици и пациентка, сестра е с комоцио и лицева травма. Персоналът е в стрес, има и материални щети, съобщиха от пресцентъра на спешния институт.

При първия инцидент 18-годишен мъж, настанен в токсикологията на „Пирогов” заради употреба на марихуана е нападнал и пребил дежурната медицинска сестра. След зверския побой, тя е настанена в лицево-челюстното отделение към Клиниката по неврохиругия с тежка травма и комоцио.

Пациентът е приет за лечение по-рано в петък, след като екип на Спешна помощ го докарал в „Пирогов” заради злоупотреба на марихуана. Родителите му отказали на дежурния екип един от двата да остане като придружител с него, защото според тях го дразнят с присъствието си. Те казали, че той се занимава с бокс.

Същата вечер, няколко часа след приемането и лечението му в токсикологичната клиника, при него влиза дежурната сестра – той я посреща станал от леглото и започва да й нанася тежки удари. След като я пребива и я оставя да лежи на земята в безсъзнание на земята, той се опитва да излезе от клиниката. Тъй като е заключено, той се насочва към първата срещната врата на пациентска стая. Там се лекува пациентка със сериозна нежелана лекарствена реакция. 18-годишният млад мъж я заставя да му отключи врата и след като тя му казва, че няма ключ, той започва да я души. Междувременно удря и бутона за пожарно известяване, но се стряска от включената аларма. Оставя пациентката, която е нападнал, чупи стъклото на заключената врата и бяга от клиниката облечен по тениска и боксерки. Дежурната лекарка и дежурната санитарка са със сериозна уплаха.

По-късно същата нощ полиция докарала трима пияни мъже в спешното на болницата след пиянска свада в столично заведение. По време на нея единият е ударен и се налага да получи медицинска помощ. В коридора на спешното един от тях нанася удар по вратата на кабинет. За щастие при този инцидент няма физически пострадал служител на „Пирогов”. Дежурният лекар се е разминал само с уплаха. Що се отнася до пациента, чийто приятел извършва вандалския акт, той е настанен в лицево-челюстното отделение към неврохирургията на „Пирогов”.

Ръководството на болницата е уведомено за случая. Директор проф. Асен Балтов вече е посетил пострадалата медицинска сестра и е наредил да се предприемат допълнителни мерки за сигурност.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че откритият в събота в столицата мъртъв младеж най-вероятно е нападателят на медицинската сестра в „Пирогов“. „По външни белези и по дрехите лицето най-вероятно е същото, което е причинило телесните наранявания на медицинската сестра в „Пирогов“, коментира Арнаудова. Тя уточни, че Софийската районна прокуратура изяснява причините за настъпилата смърт на младежа, но по данни от извършената аутопсия най-вероятно става въпрос за самоубийство.

„Има предварително заключение от вещите лица. Категорично според тях на този етап се касае за самоубийство. Има типични множество височинни травми и няма каквито и да е данни за насилствено причиняване на смъртта. Така че основната версия, по която се работи, е за самоубийство“, обясни прокурор Арнаудова и допълни, че събирането на доказателства продължава и в този момент.

„Механизмът, който главният прокурор създаде за бързо и незабавно уведомяване в подобни случаи в болнични заведения сработи и незабавно беше уведомена Районната прокуратура, и започнаха спешни действия по издирване на лицето, но за съжаление няколко часа по-късно го открихме починало“, отбеляза още Арнаудова.

СПОДЕЛИ