Деца от Бургас събират пари за реанимобил

През тази година учениците върнаха капачки за над 18 000 лева, купиха кувьоз

945
кувьоз

Реанимобил, който е оборудван за новородени, обещаха да купят деца и ученици от Бургас на университетската държавна болница в града. За целта цяла година те ще събират капачки и ще ги връщат. През 2017-а децата събраха достатъчно, за да купят кувьоз на УМБАЛ Бургас. Той беше дарен на лечебното заведение на официална церемония вчера.

„Тук правим всичко, на което сме способни, за да спасим живота на новородените. Но понякога нашите сили не са достатъчни и се налага да транспортираме бебета до София – за спешни животоспасяващи операции. Това лято, в 40-градусовите температури, се наложи да возим бебе на 3 дни в стара линейка без климатик, когато всеки допълнителен градус увеличава риска за живота на детето“, разказа д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

В момента в България има само две детски линейки, като и двете са в София. Линейките на болницата са стари и условията в тях не са комфортни за бебетата.  Тъй като транспортиране на новородени се налага рядко, реанимобилът ще бъде използван и за превоз на бебета и малки деца, настанени в други отделения, както и от други болници в Бургас. Ще се търси автомобил, който може да не е чисто нов, достатъчно е да е в добро състояние и да разполага с нужното оборудване.

От тазгодишната кампания „Дари капачка – спаси живот“ децата от забавачките и училищата в Бургас и региона събраха над 18 000 лева, като част от средствата са не само от капачки, а и от частни дарители. Кувьозът струва 13 380 лева, а останалите 4419 лева ще бъдат пренасочени за новата кауза – покупка на реанимобил.

СПОДЕЛИ