Правителството се отказа от орязването на болничните

Може да отнемат лекарски права за фалшиви листове за временна нетрудоспособност

1184
болнични

Правителството се отказа от орязването на болничните. Това стана ясно след като премиерът Бойко Борисов свика на извънредна среща управителят на НОИ Ивайло Иванов и министрите и заместник-министри на здравеопазването в търсене на изход от ситуацията. Проектобюджетът за догодина предвиждаше обезщетението за първите три дни отсъствие от работа поради заболяване да бъде намалено от 70 на 50% от надницата. Целта на промените беше да се ограничи представянето на фалшиви болнични листове.

На заседанието на Министерския съвет днес премиерът обяви, че властите ще отложат въвеждането на мярката с още няколко месеца. Кабинетът ще търси други варианти за затягане на контрола върху издаването на листовете за временна нетрудоспособност, като едно от тях е създаването на лекарска комисия, която да проверява болничните. Всъщност това няма да нови комисии, контролът ще се осъществява от служителите на РЗИ и НЕЛК, уточни здравният министър проф. Николай Петров.

От началото на 2017 г. са изплатени повече от 2 милиона болнични листове. Статистиката показва, че за първите осем месеца на годината около 20% от болните са останали у дома само по три дни.

Има обаче и фрапиращи примери,  за които разказа вчера управителят на НОИ Ивайло Иванов. „Има фирми, при които 50% от служителите са в продължителен болничен, а един работодател е подал оплакване, че за шест месеца са издадени 700 болнични за 500 служители. 200 от болничните са издадени от един и същ лекар“, съобщи Иванов.

Работна група към Министерството на здравеопазването вече подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. „Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист, е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме моите колеги, тези, които издават болничните листове. В крайна сметка те нанасят огромна щета“, коментира зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков. Премиерът Борисов пък се закани, че ако доктор бъде хванат, че е издал фалшив болничен, правата му ще бъдат отнети.

СПОДЕЛИ