Кучета надушват рак

Специално обучени лабрадори могат да откриват тумори в ранен стадий

2133
кучета

Японски специалисти от Mедицинския университет на префектура Тиба доказаха способността на кучетата да надушват онкологични заболявания, съобщава БТА. Учените провели поредица от експерименти с няколко лабрадора. На тях им била предоставяна за подушване урина на здрави и на болни от рак пациенти с потвърдена диагноза. При всички ракови образци четириногите безпогрешно откривали невидимите им „маркери“.

Тази порода домашни любимци започнаха да откриват тежки заболявания още в края на 80-те години на миналия век. Но едва напоследък се постигат убедителни резултати за откриване на рак в клинични условия.

През 2015 г. при подобен експеримент в болница в Милано кучета открили хора, страдащи от рак на простатата, с точност от 98%. По мнението на учените изучаването на механизма на обонянието на кучетата ще им позволи значително да подобрят методите си на диагностика на раковите заболявания още на ранен етап.

Австрийски учени вече проведоха подобно проучване, като тогава резултатите показаха, че специално обучени кучета са в състояние да надушат рака на белия дроб с над 93 % точност.

Носът на кучетата е 100 000 пъти по-чувствителен от човешкия. Те имат „обоняние“ дори за болката. Четириногите я надушват много преди лекарите да я открият и дори преди болният да я почувства. Учените предполагат, че кучета, след определено обучение, ще могат да използват своите носове за откриване на рак на дебелото черво, кожата, пикочния мехур, белите дробове, яйчниците и на гърдата.

 

СПОДЕЛИ