Половин милиард ще харчи МЗ през 2018-а

Парите са с 36 млн. лева повече от миналата година, 20 млн. лева са предвидени за ремонт и оборудване на държавните болници

1116
директори

С бюджет от 495 млн. лева ще разполага Министерството на здравеопазването (МЗ) през 2018 г. Това предвижда проектът за държавен бюджет за догодина, публикуван от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Това е с над 36 млн. лева повече от средствата, с които здравното ведомство  разполагаше през тази година, които възлизаха на почти 459 млн. лева. Увеличение има по всички пера, като за капиталови разходи през 2018-а МЗ ще има 20 млн. лева или с 5 млн. лева повече от тази година. С тези пари ще може да се ремонтират и преоборудват държавните болници. С 20 млн. лв. се увеличават средствата на ведомството за политиката за профилактика и така по това перо харчовете ще са близо 90 млн. лева. 14,5 млн. лв. повече са предвидени пари за политиките на МЗ в областта на диагностиката и лечението, а за лекарства и медицински изделия бюджетът е 28 млн. лева, колкото беше и през 2017 г.

С малко повече от 3 млн. лева се увеличава разходът на ведомството за персонал, а с малко над 1,5 млн. лева е увеличението по бюджетна програма „Администрация“ на министерството. Трансферът към здравната каса остава в същия размер, в който беше и през тази година – 24 млн. лева, като с парите, които от МЗ превеждат към НЗОК, се осигуряват ваксините по националните програми, покриват се разходите за неосигурени родилки, за потребителска такса на пенсионери и други.

„В момента се движим в един омагьосан кръг – знаем, че са нужни повече средства за здравеопазване, но нямаме аргументите да кажем защо“, коментира министър Николай Петров и припомни, че все пак са осигурени и 400 млн. лева повече в бюджета на здравната каса.  „Ако предположим, че не всички хора са еднакви, по същия начин не всички директори на болници са еднакви – като подготовка, като чистота на помислите, като действия“, заяви още проф. Петров и затова всеки един болничен мениджър ще подписва договор за управление, в който е ясно за какво, колко и как може да харчи парите на лечебното заведение, което ръководи.

СПОДЕЛИ