БСП подхваща здравеопазването

Държавата да плати 500 милиона лева за дълговете на държавните и общинските болници и да прекрати търговския им статут, настоя лидерът на левицата Корнелия Нинова

1266
здравната система

От ноември БСП се захваща с проблемите на здравеопазването и ще притиска управляващите да решат някои от най-належащите проблеми в сектора.

„Защо никой не говори за това болниците да не бъдат търговски дружества, а здравната каса да се демонополизира“, попита своите д-р Емил Райнов на конференция на Софийската градска организация на БСП. Бившият депутат от левицата разкритикува партията си, че не предприема стъпки в сектора на здравеопазването, съобщи в. „Дума”.

Червеният лидер Корнелия Нинова обаче отговори на нападките на своите със закани към управляващите. „Категорично да запишем и още през ноември да се борим чрез държавния бюджет и съпътстващите го изменения в законите, на общинските и държавните болници като първа грижа държавата да изплати дълговете. Да, това не изключва отговорността защо са натрупани. Но, държавата да плати 500 милиона лева за държавните и общинските болници, да ги прекрати като търговски дружества и да ги запише като такива по закона за лечебните заведения. Това ще бъде реално действие, а не приказки за 15 години и после да се самокритикуваме защо не го направихме”, заяви Нинова по време на градската конференция на БСП.

„Дайте да видим един житейски пример. Един човек го караха от болница в болница и накрая той почина. Защо? Попитах лекари и те ми казаха, че когато отива в една болница, лекарят преценява, че неговото лечение ще струва много скъпо, а НЗОК ще покрие малка сума и по този начин пациентът ще увеличи дълга на болницата. Не можем да виним този лекар, че разсъждава така. Защото ние, политиците, системата и моделът, който сме изградили, го задължават да мисли по този начин. Но когато мислиш първо дали ще ти се вържат сметките, а след това дали човекът ще оживее, това ще е резултатът”, категорична е Корнелия Нинова.

Днес, пред бтв, бившият здравен министър в кабинета „Орешарски“ д-р Таня Андреева пък заяви, че трябва да има мораториум върху разкриването на нови болници.

СПОДЕЛИ