Киноа и брюкселско зеле за децата в забавачките

Новият сборник с рецепти ще е готов до края на годината, а от следващата малчуганите ще ядат суперхрани

1383
киноа

Киноа, чиа, брюкселско зеле и авокадо и други супер храни ще включва менюто на децата в забавачките. Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще бъде одобрен до края на тази година, а в началото на следващата ще влезе в сила. Това съобщи проф. Стефка Петрова от националния център по обществено здраве и анализи.

Менюто ще включва 500 рецепти, като много от тях са предложени от майки след обявен конкурс. Малчуганите вече няма да могат да похапват пържените храни и колбаси. Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят 130 грама.

„Суперхраните наистина са ценни – имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Те обаче ще са по-скоро алтернатива, отколкото норма. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, посочи още проф. Петрова.

Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни ще се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши. „Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща и ще свикнат с авокадото и чиата”, аргументират се от НЦОЗА.

Опитът от преди няколко десетилетия обаче показва друго. Голяма част от днешните възрастни и досега не близват така популярното мляко с ориз, което са били принуждавани да похапват в забавачките. Освен това по-скъпите храни може да утежнят бюджета на детските градини и в случай, че се предлагат ежедневно, ще се наложи вдигане на таксите.

Ето и примерно обедно меню, което ще се сервира на децата от следващата година: Крем супа от броколи, пай с риба и зеленчуци, салата от зеле и киноа, филия пълнозърнест хляб, а за десерт – сладолед от банан, авокадо и ягодово мляко.

СПОДЕЛИ