Трактор уби бившия здравен министър Евгений Желев

Той беше два мандата кмет на Стара Загора, а преди това и директор на болницата в града

1667
Д-р Евгений Желев
Д-р Евгений Желев

Бившият здравен министър и екскмет на Стара Загора д-р Евгений Желев е починал днес след нелеп инцидент, станал край старозагорското село Яздач. Д-р Желев е управлявал трактор, който на наклон се преобръща и го затиска. Починал е на път за болницата.

Д-р Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. Завършва Висшия медицински институт в Пловдив. Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ. През 1983-1984 г. д-р Желев е завеждащ Медицински център в Богомилово. От 1985 до 1995 г. работи в ОАРИЛ и в отделението по ортопедия и травматология при Обединена районна болница – Стара Загора. От 1995 до 1996 г. работи в клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница в Стара Загора, а след това оглавява лечебното заведение. Два мандата е кмет на Стара Загора – от 1999 до 2007 г.

През 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за Съветник по развитието на регионалната политика. След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г. – 27 юли 2009 г.) в кабинета на Сергей Станишев.

През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ „Софиямед“ в София. Бил е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, член на Надзорния съвет на НЗОК. Представител на България в Комитета на регионите. Съосновател и член на Страсбургския клуб. Председател на Ловно-рибарски съюз – Стара Загора (2000-2012).

Д-р Желев беше почетен президент на ФК „Берое – ветерани“. Бил е член на ВС на БСП и на НС на АБВ. Кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден „Петър I“.

Поклонението е в неделя от 10.00 ч. в сградата но Операта в Стара Загора. Екипът на Скенер.нюз изказва съболезнования на семейството, близките и приятелите му.

СПОДЕЛИ