Д-р Константин Гроздев, който „пренарежда“ стомаси, с приз от БЛС

Още трима медици от „Александровска“ бяха отличени за работата си – доц. Иван Танев, проф. Здравко Каменов и проф. Борис Богов

6532
Д-р Константин Гроздев
Д-р Константин Гроздев

Хирургът, който „пренарежда“ стомаси, д-р Константин Гроздев получи една от специалните награди на Българския лекарски съюз по време на вчерашната церемония „Лекар на 2017-а“. 31-годишният д-р Гроздев беше отличен в категорията за млади медици „Ти си нашето бъдеще“. Той е част от екипа на Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска“ и е един от пионерите на бариатричната хирургия у нас за лечение на болестно затлъстяване. Д-р Гроздев има защитена дисертация на тема „Съвременни миниинвазивни техники в лапароскопската хирургия – предимства и недостатъци“ и придобита научна степен „доктор“. Специализирал е в Европейското училище по лапароскопска хирургия със седалище Университетска болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия и в клиниката за лечение на затлъстяването „Clinique du poids ideal“. Той има повече от 1000 лапароскопски операции, част от които са извършени през един разрез. Само от началото на тази година д-р Гроздев е помогнал на петима пациенти със свръхзатлъстяване, като те не само топят килограми като с магическа пръчка, но и се разделят с основните си заболявания като диабет, сънна апнея, високо кръвно, ставни проблеми.

За принос в развитието и прилагането на иновативната медицина беше награден доц. Иван Танев, началник на Трето очно отделение в „Александровска“. Той трансплантира за първи път у нас ирис на дете, а отличието му бе връчено лично от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

награди
Здравният министър проф. Николай Петров връчва почетния знак на БЛС на проф. Иван Танев

Доц. Танев е потомствен лекар, доктор по медицина, доцент по офталмология. Специализирал е в най-съвременните области на диагностиката и хирургичното лечение на очните заболявания във Франция, Великобритания, Германия, Холандия и САЩ, което му позволява да реализира осъвременяването и въвеждането на разнообразни високотехнологични диагностично-лечебни методи в офталмологията.

Столичната колегия на БЛС пък отличи проф. Здравко Каменов и проф. Борис Богов с почетен знак за „Особен принос към медицината“.

награди
Проф. Милан Миланов, шеф на столичната колегия на БЛС връчи отличията на проф. Здравко Каменов и проф. Борис Богов

Проф. Каменов е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска”, ръководител на Катедрата по вътрешни болести на Медицински факултет в МУ-София и национален консултант по вътрешни болести. Специализирал е в областта на ендокринологията в Япония, Австрия, Великобритания, Италия, САЩ и др. Създава първия в страната обособен център за превенция на захарния диабет и усложненията му в Александровска болница. Работи активно за развитието на сексуалната медицина като ново интердисциплинарно направление у нас, основава и ръководи Българската асоциация по сексуална медицина. Проф. Каменов е член на Националния акредитационен съвет за продължаващо медицинско обучение. Заместник председател, а понастоящем научен секретар на Съюза на българските медицински специалисти.

Проф. Богов завежда Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Александровска“, председател е на Дружеството на БЛС в лечебното заведение и е национален консултант по нефрология. Той е с над 20-годишен опит в областта на вътрешните болести и нефрологията, както и ултразвуковата диагностика на коремни органи и повърхностни структури. Специализирал е във Франция, Япония, САЩ и Норвегия. Преподава в Катедрата по вътрешни болести на Медицински факултет към Медицински университет – София на студенти по медицина, на лекари за придобиване на специалности по вътрешни болести и нефрология. Има множество научни публикации, участия в монографии и учебници. Проф. Богов е зам.-председател на Българското научно дружество по нефрология, диализа и трансплантация и членува в множество български и чужди научни асоциации.

СПОДЕЛИ