Ходим на лекар средно по 6 пъти в годината

Жените по-често се консултират с джипито си и със зъболекар, сочи проучване на Евростат

996
джипитата

Българите посещават средно по шест пъти в годината лекарския кабинет. Това показва последното проучване на Евростат. Данните в него са от 2014 година. Според статистиката това ни нарежда в средата на класацията по грижа за здравето.

Най-често при джипито ходят унгарците и словаците – по веднъж всеки месец. Едва три пъти в годината посещават кабинетите на докторите хората в Швеция и Кипър.

В целия ЕС се наблюдава тенденцията жените по-често да се консултират с личния лекар или специалист, отколкото мъжете. Разбираемо и хората във възрастовите групи 15-24 години и 25 – 34 години по-рядко посещават лекарски кабинет. Пикът е при хората на възраст над 75 години.

Нежелание да се срещат със зъболекаря изпитват повечето европейци. Според данните на Евростат в Румъния, Кипър и Португалия хората посещават своя стоматолог под 0,5 пъти годишно, което реално означава по-рядко от веднъж на две години. Българите се консултират със своя зъболекар средно около един път годишно. Лидери в тази статистика са холандците, които сядат на зъболекарския стол 2,6 пъти в годината, а чехите – почти два пъти годишно. Всъщност в повечето страни от ЕС хората посещават кабинетите на своите зъболекари между 1 и 2 пъти годишно.

И тук жените се грижат повече за своите зъби и по-често посещават своите зъболекари, отколкото мъжете. По отношение на възрастовата група най-често в кабинетите са хората между 55 и 64 години. За разлика от статистиката за посещенията в медицинските кабинети, най-възрастните европейци посещават стоматолога си по-рядко, отколкото младежите.

Според данни на Националния статистически институт, публикувани в края на миналата година, 10,7% от българите не ходят на лекар по финансови причини. Под това се разбира или че лечението е твърде скъпо или че не се покрива от здравната каса, уточняват от НСИ. На зъболекар поради липса на пари не са отишли 12,6 на сто от анкетираните, а предписаните лекарства не са си купили 9,6 на сто от хората. Въпреки лимитите, налагани от здравната каса, делът на хората, които не са получили здравни грижи или са ги получили със забавяне, защото е трябвало да чакат твърде дълго, е 4,3%. Заради отдалеченост достъп до здравни грижи не са имали 3,7 на сто от хората. Въпреки това данните показват ръст на посещенията при лекар, като през 2014 г., когато е правено интервюто, към общопрактикуващия си лекар са се обърнали 71% от анкетираните българи.

СПОДЕЛИ