Отпускат новите лекарства за хепатит С на всички пациенти от 1-ви март

Остава обаче критерият за икономическа целесъобразност за това кой от трите медикамента ще предписват лекарите

1248
хепатит

Всички пациенти с хепатит С ще получат лечение от първи март. До сега новите терапии се отпускаха само на пациенти с напреднало чернодробно заболяване, въпреки европейските препоръки да се лекува всеки новооткрит болен.

Всякакви ограничения за лечение на хепатит С отпадат. Фармацевтичните фирми навсякъде в Европа намалиха цените си, свалиха ги и у нас. И не остана никакво основание да се поддържат драстични ограничения за отпускане на лекарства. През миналата година лечението на един болен струваше на фонда над 50 000 лева, очаква се през тази година то да падне под 20 000 лева за целия курс.

Новите критерии вече са готови и лекарите и пациентите са получили уверение, че промяната ще стане факт още от 1-ви март и тогава  всички хора независимо от стадия на фиброзата ще получат безинтерфероновата терапия, включително и новооткритите болни, обясни националният консултант по гастроентерология проф. Крум Кацаров. По думите му тези медикаменти дават шанс за пълно излекуване практически в 98 % от случаите.

Остава обаче критерият за икономическа целесъобразност за това кой от трите препарата ще бъде изписван. Според НЗОК първият избор на лекарите трябва да е най-евтиният медикамент. „Лекарствата на трите фирми на пазара не са взаимозаменяеми и е преценка на лекаря кой терапевтичен режим е най-подходящ за пациента“, категорична е Силвана Лесидренска от сдружението за борба с хепатита „Хепактив“.

За днес здравната каса е обявила тръжна процедура за лекарствата за хепатит С, която ще е отворена за медиите. Този опит за корекция обаче беше посрещнат с неодобрение от страна на фирмите, които не са убедени в законността на обявените процедури.

В становище на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) се казва, че изборът на лечение на болните от хепатит С с безинтерферонова терапия, който трябва да стане на база новите преговори между компаниите и НЗОК, е незаконосъобразен, като излага на риск целия договорен процес с касата. От индустрията настояват за преразглеждане на процедурата по договарянето на отстъпки и най-вече налагането на едно лечение пред всички останали.

Бизнесът алармира, че законодателството не предвижда класиране на терапии и тяхното предписване от медицинските специалисти на база на критерий „разходна ефективност“.  От там предупреждават и че чрез новата процедура се създава риск от монополизиране на определен продукт на конкретен производител поради липсата на законово основание за това, както и поради факта, че се дава приоритет на финансовите пред медицинските критерии при предписването на лечение.

В същото време от писмото на фонда до представители на една от фирмите, предлагащи модерната терапия, става ясно, че на практика във всеки един момент лечението на болните може да бъде променяно, ако цената на медикамент от т. нар. втора или трета линия се окаже по-евтин заради дадени отстъпки.  Всъщност НЗОК не гарантира брой лекувани пациенти на нито един от участниците в новото договаряне, става още ясно от писмото на касата. В същото време от фонда уверяват, че „терапията ще бъде подсигурена на толкова пациенти, колкото подлежат на лечение“.

СПОДЕЛИ