Зелена вълна за линейките в София

Шофьорите сами ще управляват светофарите, в момента тестват системата

1128
онкоболна

Шофьорите на линейки в София ще управляват светофарите с помощта на специална система за контрол на трафика. В десетки държави отдавна вече са внедрени специални системи, които осигуряват безпроблемното преминаване на линейки в пиковите часове.

По въпроса се работи и у нас. Засега обаче само две линейки на столичната Спешна помощ могат да си осигурят зелена вълна. И двете все още работят само тестово, а на останалите всеки ден им се налага да си пробиват път през трафика.

„Устройство, което приема вълни, работи на радиочестотен принцип. Влезе ли нашето устройство в обхват на устройството на светофара то подава сигнал, че аз искам да мина и да ми направи път”, обяснява шофьорът Петър Иванов от ЦСМП-София пред Нова телевизия.

„Предизвикателство е да караш по улиците на София”, казва Петър, който доскоро е карал танк. По думите му, когато линейката стане заложник на задръстването, това може да коства живот. Затова всяка минута е от значение.

След обаждане за мъж, на който му е прилошало екипът тръгва с един от двата тестови автомобила. Първото и основно правило, за да светне светофара в зелено, е линейката да се движи с включена светлинна и звукова сигнализация. Благодарение на умните светофари екипът стига до адреса на пострадалия за 8 минути – колкото е и нормативът за пристигане при „червен“ код за спешност. За код „жълто“ линейката трябва да пристигне при болния до 20 минути, а при зелен код – до 2 часа. Важно е хората да знаят, че времето се измерва от тръгването на екипа към подстрадалия, а не от момента, в който звъним на телефон 112.

Засега трасето, по което може да се пусне зелена вълна, е не повече от 6 километра, уточниха още от ЦСМП-София. Средно на всеки 4 минути някой в София иска линейка. Дежурните екипи в столицата и цялата област обаче са едва 30, което прави стигането на линейката до болния за норматив почти невъзможно. Отделно, заради лоша комуникация на дежурните диспечери в Бърза помощ с кол центъра на телефон 112 много често шофьорите получават сбъркани адреси и се лутат из софийските улици.

СПОДЕЛИ