ВМА стопи дълг от 100 млн. лева

Началникът ген. Николай Петров се отчете пред премиера Огнян Герджиков и министрите на здравеопазването и отбраната д-р Илко Семерджиев и Стефан Янев

ВМА
Снимка: ВМА

Само за две години Военномедицинска академия е успяла да стопи огромния си дълг от 114 млн. лева до 14 млн. лева. Това заяви началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров. Той се отчете пред лекарите и сестрите в болницата, в присъствието на служебния премиер Огнян Герджиков и министри на отбраната и на здравеопазването – Стефан Янев и д-р Илко Семерджиев.

„За нас вашето присъствие тук е израз на уважение и доверие към ВМА”, обърна се ген. Петров към премиера и министрите. Той изтъкна, че болницата е в топ 3 на най-предпочитаните лечебни заведения в страната, а по средства, изплатени от НЗОК се нарежда на четвърто място през 2016 г. От над 70 млн. лева годишни разходи през 2014 г. през миналата година разходът е паднал до 53 млн. лева.

„Дългът е стопен с усилията на всички, които работят във ВМА и то на фона на повече лекувани пациенти, по-високи заплати, редица ремонти, закупуване на нова апаратура“, подчерта ген. Николай Петров. По думите му за две години възнагражденията на персонала са се увеличи средно със 140 лева на месец, а в сравнение с 2014 г. преминалите пациенти са с близо 10 000 повече, хоспитализациите са се увеличили с над 3000, направени са 300 операции повече. Смъртността пък е паднала от 1,52 % на 1,45 на сто. Във ВМА работят 17 национални консултанта, похвали ке още ген. Петров.

Бюджетът на болницата за тази година е 133 млн. лева, като 83 млн. лева ще дойдат от Министерството на отбраната, а останалите 50 млн. лева – от здравната каса.

ВМА

„Впечатляващ анализ, много ми беше приятно да видя показаните тенденции. Поздравления, ген. Петров. Отлични медицински резултати, които са в интерес на обществото и аз ги подкрепям”, заяви от трибуната служебният министър на отбраната Стефан Янев. Той обаче подчерта, че половината от стопения дълг всъщност е благодарение на цесия, като към днешна дата ВМА има да връща на Българската банката за развитие 32 млн. лева.

Поздравления за реформата дойдоха и от служебния министър на здравеопазването. „Не очаквах такива резултати, това е показател за добро управление”, заяви д-р Илко Семерджиев. По думите му, този модел трябва да се приложи и в останалите лечебни заведения. „Намаляването на наследен дълг от 114 млн.лв. на 14 млн.лв. за такъв период е едно изключително постижение”, категоричен е д-р Семерджиев. Той подкрепи идеята на ръководството на ВМА за създаване на Военномедицински университет.

 

СПОДЕЛИ