Тръмп поиска по-евтини лекарства

Президентът на САЩ привика в Белия дом фармабранша, акциите на компаниите скочиха след срещата

1036
лекарство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова фармацевтичната промишленост да увеличи производството на лекарства, но и да им намали цените. В замяна той обеща да ускори времето за одобрение на новите медикаменти и да назначи в най-скоро време нов отговорник за Храните и лекарствата.

Акциите на пет от шестте компании, които участваха в срещата срещата в Белия дом, са се повишили с повече от 1 на 100 след дебата с Тръмп. До скоро те бележиха спад с 0.5%. В зала „Рузвелт“ срещу Тръмп се изправиха изпълнителните директори на „Novartis AG“, „Merck & Co Inc“, „Johnson & Johnson“, „Celgene Corp“, „Eli Lilly & Co“ и „Amgen Inc“, ръководителят на групата за фармацевтични изследвания и лобисти, предаде Ройтерс.

„Ние трябва да свалим цените по много причини, сега те са космически“, обяви президентът като се позова на правителствени програми за осигуряване възрастните, бедните и хората с увреждания, които заедно са най-големият купувач на лекарства в САЩ.

Шефът на „Novartis“ Джо Хименес, който е председател на новосформирана група, още миналата седмица настояваше за среща с Тръмп за разработване на нови ценови модели. Според тях вече ще се плаща за резултати, а не за хапче, както искаше Барак Обама.

Припомняме, един от първите укази, които Тръмп подписа, бе за отмяната на здравната реформа на предшественика, станала популярна като „Обамакеър“.

СПОДЕЛИ