Всяко трето момиче на 15 г. пуши и пази диети

Момчетата ни са първенци по сексуални контакти и употреба на бира

цигари

Всяка трета ученичка на 15-годишна възраст пуши и пази диети. Това показват резултатите от международно изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г.“ Изследването предоставя данни за здравето и здравното поведение на подрастващите в 43 страни от Европа, САЩ и Канада, като у нас то е проведено сред 4796 ученици от 5-ти, 7-ми и 9-ти клас в 163 училища в страната.

Резултатите показват, че българските тинейджърки са на първо място по пушене повече от един път седмично. Близо 30 процента от момичетата пазят диети, но въпреки това 13 на сто са с наднормено тегло. Дебели са и 25 % от момчетата на възраст между 11 и 15 години.

Проблемът е, че българските деца похапват много сладки неща и се наливат с газирани безалкохолни напитки, коментира данните доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България.

И докато момичетата пушат повече от момчетата, тинейджърите ни са първенци по сексуални контакти и употреба на бира. Цели 40 % от 15-годишните момчета съобщават, че са правили секс, а 27 % пият бира поне веднъж седмично. Всяко пето момиче е правило секс на 15 години, а 29 % от всички ученици твърдят, че са имали интимни контакти преди да навършат 13 години.

„Любопитен е фактът, че колкото са по-заможни родителите, толкова вероятността децата им да зопачнат да водят ранен полов живот е по-голяма“, посочи доц. Околийски.

Въпреки че пият, пушат и правят секс, това явно не сваля стресът от крехките рамене на тинейджърите. Близо 37 % от тях са изнервени, всеки трети е в лошо настроение почти ежедневно. Цели 60 % от момичетата страдат от главоболие и раздразнителност. За това способства и тормозът в училище. По този показател страната ни се нарежда в челната десетка, като 20 % от момчетата и 17 на сто от момичетата са били жертва на тормоз в клас.

 

 

СПОДЕЛИ