Омбудсманът се обяви против пръстовите отпечатъци

Снемането на биометрични данни противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, категорична е Мая Манолова

1222
отпечатъци

Двайсетина дни преди влизането в болница с пръстов отпечатък да стане задължително, омбудсманът Мая Манолова обяви новата система за чекиране при оказване на медицинска услуга за противозаконна. „Въвеждането на задължение за предоставяне на биометрични данни в закон или наредба, противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, тъй като непропорционално засяга правото на личен и семеен живот“, е категоричната позиция на Манолова.

„Съдът в Страсбург също е имал повод да се произнесе по отношение събирането на биометрични данни и при преценка на пропорционалността приема, че снемането на отпечатъци и трайното им съхранение излиза извън поставените цели и е непропорционално“ , обясни становището си омбудсманът.

Мая Манолова пише още, че като национален омбудсман, защитаващ правата на гражданите е силно обезпокоена от възможността въвеждането на тази или подобна система да доведе до сериозни рискове, както за сигурността и правата на гражданите, така и за достъпа им до медицински услуги. Според нея се създават реални предпоставки за нарушаване на правото на гражданите на лична свобода и неприкосновеност, а също и на достъп до медицински услуги на трудно подвижни хора и граждани с увреждания.

Омбудсманът уверява, че ще настоява пред отговорните органи и институции да възстановят правата и свободите на гражданите в случаите, когато те са нарушени.

Въпреки становището на Манолова, системата за пръстова идентификация ще е задължителна за всички болници от 1 ноември тази година, а от 2017 г. и за джипитата и аптеките.

СПОДЕЛИ