Над 19 000 опита да се излъже здравната каса

Нарушенията са направени през миналата година от доктори и зъболекари в извънболничната помощ

1292
системата

Над 19 000 пъти лекари и заболекари от извънболничната помощ са се опитали да излъжат здравната каса през миналата година. Това е посочено в годишния отчет на НЗОК за 2015 г., който беше представен преди дни от зам.-министъра на финансите и председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев пред депутати от парламентарната здравна комисия.

Сред най-честите нарушения в извънболничната помощ са посочване на неверни данни и отчитане на услуги, които не са извършени. В това отношение „първенци“ са зъболекарите. Те са отчитали поставяне на пломби и други манипулации на отдавна извадени зъби, за да получат пари от касата. Голям брой са и установените случаи, при които един и същи пациент едновременно е бил в дентален кабинет в два различни града. Някои стоматолози пък са успели да извадят един и същи зъб на свой пациент в две последователни години.

Според доклада на НЗОК в сферата на болничната помощ в България през 2015 г. не се е допуснало никакво заплащане на дейности, извън обхвата на определените по закон. Това обаче не означава, че лечебните заведения не са правили опити да излъжат касата, а само че са били хванати навреме. За всеки конкретен случай на отказано заплащане е изготвян анализ, обясни Кирил Ананиев.

В болниците най-честото нарушение е липсата на обективно доказани индикации за прием на пациенти по клинични пътеки, дублирани хоспитализации, дейности, които не са извършени в целия си обем, неспазване на реда на клиничните пътеки, изброи Ананиев.

Лечебните заведения, които са работили с касата през 2015 г. са 359 и за тях са отделени над 1.5 млрд. лева или половината от всички средства за здравеопазване. НЗОК е похарчила целия си миналогодишен резерв от над 300 млн. лв., като най-голяма част от парите – 74% или 224 млн. лева от тях са отишли за покриване на разходите на болниците.

През миналата година над 1,5 млн. българи са ползвали лекарства, които касата поема напълно или частично, сочи още отчетът.

СПОДЕЛИ