И Университетските болници застанаха зад проф. Вихра Миланова

Проф. Генчо Начев отрече, че ще влезе в битката за нов ректор на Медицинския университет в София

1399
COVID-19
Проф. Вихра Миланова

Призоваваме нашите колеги от университетските болници в страната да премислят добре своето участие в незаконно свиканото извънредно Общо събрание на 11 октомври и да не стават част от безпринципните битки за запазване на едно беззаконово статукво в МУ-София. Това се казва в декларация на Асоциацията на университетските болници в България. Така лечебните заведения дадоха своята подкрепа за настоящия ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова, чиято оставка беше поискана от предишното ръководство на учебното заведение.

Припомняме, за утре е насрочено Общо събрание, където трябва да се гласува остраняването на проф. Миланова. Дали изобщо то ще се проведе обаче все още не е ясно, тъй като ректорът внесе жалба във ВАС. Ако то все пак се състои, може да бъде обавено за нелегитимно.

„Ние, членовете на Асоциацията на университетските болници в България сме изключително притеснени от процесите, протичащи в Медицински университет – София през последните дни. Констатираните в одитния доклад нередности и нарушения, станали публично известни, говорят за прилагане на неправомерни практики, които застрашават доброто име на най-старото висше училище в България и подлагат на съмнение качеството на образованието, предлагано там. Смятаме, че подобни нерегламентирани подходи при управлението на Университета трябва да бъдат прекратени и дейността на МУ-София да бъде върната в рамките на закона и нормативната база“, се заявява в декларацията.

„Подкрепяме волята и усилията на настоящото ръководство на Медицински университет в лицето на проф. Вихра Миланова, името на Университета да бъде изчистено, като се запази академичният дух и се преодолее разцеплението сред преподавателите. Желанието на предишното ръководство на МУ-София да прекрати предсрочно мандата на проф. Миланова силно напомня на опит за замитане на проблемите под килима, което няма да доведе до нищо добро и ще застраши още повече бъдещето на висшето учебно заведение. Това не бива да бъде допуснато!“, посочва ръководството на Асоциацията на университетските болници.

Междувременно директорът на „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев отрече да е кандидат за поста на проф. Миланова. „Никой никога не е говорил с мен на тази тема, тъй като всички знаят, че аз не бих приел такова нещо. Мисля, че има възрастова граница. Така че аз не отговарям на условията. Ще направя 65, а за ректор трябва да съм под тази възраст”, обясни проф. Начев. Още миналата седмица и другият спряган за нов ректор доц. Костадин Ангелов отрече да е подавал документи. Шефът на „Александровска“ болница обяви във Фейсбук, че няма да оглавява МУ-София.

СПОДЕЛИ