Едва 30 % от цената на клиничните пътеки отива за лечение

Проверяваме за какво се харчат останалите 70 %, защото прозрачността премахва чудовищата, заяви здравният министър д-р Петър Москов

НЗОК

Едва 30 % от цената на клиничните пътеки отива за лечение на пациентите – изследвания, процедури, лекарства, консумативи. На този етап не знаем за какво се харчат останалите 70 %. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов пред журналисти днес. По думите му ведомството е изготвило специална методика, по която се проверява всяка едно лечебно заведение колко пари изразходва по всяка диагноза. Така до този момент са анализирани около 100 клинични пътеки или почти 1/3 от всичките, като изводът е, че с парите за лечение болниците плащат ток, парно, заплати и т.н.

„Само прозрачността премахва чудовищата, затова ще извадим на светло харчовете на болниците и ще разберем къде отива всяка стотинка“, заяви д-р Москов. Министърът уточни, че повечето клинични пътеки, които до този момент са анализирани с в хирургията. „Съвсем скоро ще разберем доколко е реален разказът за недофинансираното ни здравеопазване“, посочи още Москов.

Здравният министър добави, че ще властта е готова да работи заедно със синдикати, работодатели и съсловни организации за нов начин за реално остойностяване на лекарския и сестринския труд.

По такава методика в момента работи специална комисията към Лекарския съюз. „Опитваме се да определим коефициентите на тежест за отделните медицински дейности, като целта е да степенуваме количеството вложен физически и интелектуален труд за всяка отделна дейност”, обясни зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. По думите й ще бъде ползван опитът на немската, френската и австралийската система.

Методиката за определяне на коефициентите на тежест ще бъде представена на Националния и Акредитационния съвет на БЛС, след което обсъдена в бордовете по специалности. Следващ етап е определяне стойността на условно приетата единица, тоест на общ преглед, като ще бъдат взети предвид стандарта на живот в България, покупателната способност и други, поясни още д-р Павлова. Според нея, само по този начин ще има яснота коя медицинска дейност колко струва.

СПОДЕЛИ