Докторите излизат на протест на 24 октомври

Протестният ден ще бъде отбелязан в цяла Европа, у нас медиците канят властта на дискусия

1170
протести

Българският лекарски съюз (БЛС) ще се присъедини към Протестния ден на европейските медици, съобщиха от съсловната организация.

На 24 октомври хората в бели престилки ще изразят недоволството си от проблемите в здравеопазването, които се задълбочават в цяла Европа. В тази връзка съсловната организация у нас организира дискусия по проблемите на финансирането в здравеопазването. На нея медиците ще зададат своите въпроси към властта и обществото.

Липсата на адекватно финансиране в системата, задълбочаващата се емиграция на младите медици, постоянната промяна на нормативната уредба са само част от проблемите на съсловието. Затова на 24 октомври лекарите искат да попитат: „Докога здравеопазването ще се обявява за приоритет само на думи?“ и „Докога българският лекар ще се превръща в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите?“.

Кръглата маса ще се проведе в Интер Експо Център, зала „Вихрен“ от 14 часа. На нея са поканени представители на законодателната и изпълнителната власт, институции, имащи отношение към проблемите, съсловни и пациентски организации, синдикати.

Българските лекари са недоволни от хроничното недофинансиране на системата, което продължава повече от десетилетие и се отразява както на работата им, така и на пациентите. България е с най-ниския процент от БВП за здравеопазване – едва 4%, което принуждава болните хора да доплащат близо 50% от лечението си. Това е недопустимо, тъй като в ЕС приемливият процент за доплащане е едва 20 на сто, а в много страни той пада под тази цифра. Това съобщиха още от Българския лекарски съюз.

Недостатъчните средства, отделяни за здравеопазване у нас, са на път да оставят страната ни без лекари. Младите емигрират, търсейки по-добри условия за реализация и живот. Повече от 50% от лекарите са на възраст над 55 години, а тези под 30 са едва 5%. Цели региони от страната са заплашени да останат без медицинска помощ, изброяват част от проблемите от съсловната организация.

„Клиничните пътеки са недофинансирани, в тях не е включена цената на лекарския труд. Никой не може да каже защо някои от пътеките са скъпи, а други не могат да покрият разходите за лечение. С парите, получени от НЗОК се плащат ток, отопление, поддръжка на сградите и каквото остане, се разпределя на медицинските екипи, които на практика съфинансират от джоба си лечението. Тези недостатъци на системата водят до разслоение и противопоставяне на различните специалности, тъй като ножицата на заплащане е много широко разтворена. Трупаните негативи принуждават лекарите да „гласуват с еднопосочен билет”, избирайки Терминал 2“, отбелязват от БЛС.

Години наред се говори за остойностяване на медицинските дейности и на лекарския труд, но засега няма такъв документ. Явно никой не иска да съобщи разчетите, защото те ще покажат огромен недостиг в здравния бюджет. Политиците обещават, докато дойдат на власт, след което забравят клетвите си, посочват още от БЛС. Според съсловието,  постоянно изменящата се нормативна база създава пълен хаос в системата, а лимитите обричат лечебните заведения на фалит.

„Не искаме повече да сме непризнат, обругавани и унижавани. Ние сме за истинска реформа, а не за имитации с пръстови отпечатъци“, завършват писмото си от БЛС.

СПОДЕЛИ